+7 (383) 328 10 60 međunarodni poziv

Endoekologija — čistoća unutrašnje strane organizma

Endoekologija je nauka koja proučava i razvija metode i sredstva koja omogućavaju da se održava čistoća unutrašnje strane organizma, čime se obezbeđuju normalne životne funkcije svih organa i tkiva. Endoekologija je nova grana naučne medicine kojoj nije cilj da leči bolesti, već da se pre svega bavi njihovim sprečavanjem, što je krajnje važno u savremenim uslovima.

Adaptivna medicina — iz dubine vekova

Nesumnjivo, čovek je u procesu evolucije nalazio unutrašnje rezerve za samoočuvanje, ali je i koristio različite prirodne materije koje su imale adaptogena svojstva. Poznato je da su se adaptogeni široko primenjivali u narodnoj medicini Sibira, Kine, Altaja, Tibeta i drugih zemalja jugoistočne Azije. Njihovo spominjanje se može naći u najstarijim medicinskim traktatima tibetske i indijske medicine. Ideje drevnih iscelitelja nisu izgubile aktuelnost ni u savremenoj naučnoj sredini — postoji pravac medicine koji se bavi proučavanjem ljudske sposobnosti prilagođavanja uslovima spoljašnje sredine, i takođe se razvijaju metode i sredstva za povećanje tih mogućnosti, što se naziva adaptivnom medicinom.

Hronobiologija — bioritam i zdravlje

Hronobiologija je nauka koja proučava uslove nastanka, prirodu, zakonitosti i značaj bioloških ritmova, kao i veze između bioritama i ljudskog zdravlja.