+7 (383) 328 10 60 međunarodni poziv

Adaptivna medicina - iz dubine vekova


 

Bezuslovno je čovek tokom evolucije pronalazio ne samo unutrašnje rezerve za opstanak, već je i koristio različite prirodne materije koje imaju adaptogena svojstva. Poznato je da su se adaptogeni široko koristili u narodnoj medicini Sibira, Kine, Altaja, Tibeta i drugih zemalja Jugoistočne Azije. Spominju se u starim medicinskim traktatima tibetske i indijske medicine. Ideje starih iscelitelja nisu prestale da budu aktuelne i u savremenoj naučnoj sredini - postoji pravac u medicini koji se bavi proučavanjem adaptivnih mogućnosti čoveka na uslove spoljašnje sredine, a takođe stvara metode i sredstva za povećanje tih mogućnosti i zove se adaptivna medicina.
 

 

Život ne stoji u mestu. Sve se uvek nalazi u pokretu, čak iako oko to nekad ne vidi: razvija se, usavršava, menja... Upravo su stalne promene postale osnova evolucije i dovele do toga da smo se mi iz male ćelije, u koju je Priroda udahnula život, pretvorili u Homo sapiensa (razumnog čoveka) i preživeli sve zemaljske kataklizme. Šta je omogućilo čoveku i svemu što je živo da opstane na Zemlji? Verovatno, upravo adaptiranje živih organizama na uslove spoljašnje sredine koji se stalno menjaju (ili adaptacija), stvaranje novih kvaliteta i osobina koje omogućavaju ne samo da postoji, već i da se razvija i nastavi svoju vrstu. Na taj način, adaptacija je jedna od osnovnih svojstava svih živih organizama na Zemlji koja im omogućava život.

Ništa manje nije aktuelna ni sposobnost na adaptaciju i u savremenim uslovima, s obzirom da se brzina naučno-tehničkog progresa svake decenije menja nekoliko puta. Još sredinom prošlog stoleća nam je bilo teško da zamislimo mogućnost leta u Kosmos, a sada se već razmatraju pitanja života van zemlje... Svaki čovek u zavisnosti od genetskih faktora i uslova života ima svoje "rezerve izdržljivosti". Adaptivne mogućnosti predstavljaju određene rezerve koje se stalno troše na očuvanje ravnoteže između organizma i okoline. Svake godine je život svih nas sve intenzivniji i ispunjeniji, i granice izdržljivosti organizma, njegova sposobnost da se adaptira na štetne uticaje spoljašnje sredine se često nadmaše, dolazi do pada, što dovodi do smanjenja radne sposobnosti, premora, učestalih bolesti i prevremenog starenja.

Unikatno svojstvo adaptogena koje je ustanovljeno još u antičkom dobu predstavlja to što je dijapazon i uticaj na organizam izuzetno veliki, ali krajnji cilj i rezultat njihovog uticaja predstavlja formiranje stanja povećane borbenosti organizma, bez obzira na štetni faktor koji utiče - fizički, hemijski, biološki ili socijalni.

Sergej Nikolajevič Udincev

Naučno-inovativni centar Siberian Wellness-a okupljajući naučnike različitih specijalnosti, aktivno razvija i podržava pravac adaptivne medicine, s kojim su povezani ne samo procesi kvalitetnog postojanja u savremenim uslovima, već i pitanja dugovečnosti. Jedan od vodećih naučnika koji se dugi niz godina bavio proučavanjem uticaja adaptogena na ljudsko zdravlje je doktor medicinskih nauka Sergej Nikolajevič Udincev, koji je vrlo uspešno sarađivao s Kompanijom od trenutka osnivanja. Radovi tog naučnika su unikatni, receptura i tehnologija pripreme proizvoda na bazi biljnih adaptogena su apsolutno originalni, zaštićeni patentom Rusije (№ 229784 prioritet 19.10.2004 god.) i nagrađivani na državnom nivou.

Adaptivne mogućnosti organizma predstavljaju jedno od najvažnijih svojstava na kojima počiva ljudsko zdravlje. I od toga kakav će biti temelj zavisi izdržljivost i lepota zgrade koju smo sagradili - naše zdravlje. Upravo zbog toga se u Siberian Wellness-u poklanja velika pažnja osnovnim pravcima medicine u koje možemo svrstati adaptivnu medicinu.