+7 (383) 328 10 60 međunarodni poziv

Endoekologija - čistoća unutrašnjosti organizma


 

Endoekologija je nauka koja proučava i razrađuje metode i sredstva koja omogućavaju očuvanje čistoće unutrašnjosti organizma i na taj način obezbeđuju normalan rad svih organa i tkiva. Endoekologija je nova grana naučne medicine, čiji zadatak nije da leči bolesti, već se pre svega bavi preventivom, što je jako važno u savremenim uslovima.
 

 

Čovek je neodvojivi deo prirode, zbog toga svaka ćelija našeg organizma osetljivo reaguje na sve promene stanja okoline. Biohemijski procesi koji se odvijaju u živim ćelijama, iz kojih se sastoji sve što je živo na našoj planeti, između ostalog i čovek, su formirani odavno, pre milion godina. I tokom svih tih miliona godina evolucija živog sveta se odvijala u idealnim uslovima prvobitne ekološke čistoće. Ali u XX veku tehnički progres je do neprepoznatljivosti promenio oblik naše planete. Tokom poslednjih desetinu godina mi smo neprimetno postali kao stanovnici druge planete. Nažalost, većina nas živi daleko od netaknutih delova prirode, u okruženju mnogobrojnih hemijskih materija, toksina, koji prodiru u organizam s hranom, vodom, vazduhom koji udišemo... Postoji naučna definicija toksina: "Bilo koja materija koja prodire spolja ili se formira u organizmu, koja se našla u pogrešno vreme u pogrešnoj količini na pogrešnom mestu".

Zbog toga je skoro neizbežno u savremenim uslovima zagađenje unutrašnjosti organizma. Zbog čega je to opasno? Pod jedan, na borbu s otrovima se troši velika količina energije, koja je mogla biti iskorišćena za kvalitetan rad. Pod dva, mnoge hemijske materije mogu da naruše rad imunog sistema, podstiču razvoj alergija, pad imuniteta, onkološke procese. Pod tri, dugotrajno "trovanje" ćelija može podstaći razvoj većine hroničnih bolesti i prerano starenje organizma. Endoekologija je nauka koja proučava i razrađuje sredstva i metode koji omogućavaju očuvanje čistoće unutrašnjosti organizma i na taj način obezbeđuje normalan rad svih organa i tkiva. Endoekologija je nova grana naučne medicine, čiji zadatak nije da leči bolesti, već se pre svega bavi preventivom, što je jako važno u savremenim uslovima.

Ilja Mečnjikov
Lina Štern
Vlailj Kaznačejev

 

Poznati ruski naučnik Ilja Mečnjikov je stvorio teoriju starenja, koju je definisao kao "prljanje" tkiva koja okružuju ćelije: s godinama proces izlučivanja nepotrebnih materija iz prostora oko ćelija zaostaje za njihovim prodiranjem unutar. Lina Štern je otkrila barijernu funkciju tkiva oko ćelija, a kasnije je akademik Vlailj Kaznačejev razvio misao, pokrenuvši ideju o njihovoj funkciji carinika. Ta otkrića i ostale teoretske pretpostavke su omogućili stvaranje osnova endoekologije.

Udruženje naučnika Naučno-inovativnog centra Siberian Wellness-a (na čelu s doktorom medicinskih nauka profesorom, akademikom Ruske ekološke akademije Jurijem Petrovičem Gičevim) aktivno učestvuje u realizovanju ideja nauke o očuvanju čistoće unutrašnjosti (endoekologija), implementirajući ih u stvaranje savremenih proizvoda. Sredstvo endoekološke korekcije i način endoekološke korekcije, onsovan na njegovoj primeni (i realizovanje u proizvodu "Izvori čistoće"), koji je zaštićen Patentom RF (№ 2297843, prioritetni pronalazak 19.10.2004 god.).

Čistoća unutrašnjosti organizma - osnova osnova njegovog normalnog funkcionisanja i preventiva razvoja većine bolesti. Upravo zbog toga u sistemskom pristupu očuvanju zdravlja čoveka endoekologija ima primarni značaj.