personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
15
June

Darovi Sibira: Arctostáphylos (medveđe uši)

Glava je o tome kako Arctostáphylos pomaže bubrezima i otklanja upale u organizmu...

Svi su čuli zašto je ta biljka dobra za organizam, ali ne mogu svi da prepoznaju tu zagonetnu kulturu. Neupadljiv Arctostáphylos je poznat pre svega po protivupalnim, antiseptičkim svojstvima i podsticanju izlučivanja urina.

Za nju su znali i lekari u Antičkoj Grčkoj, ali prvi put se Arctostáphylos spominje u lečenju u XII veku: tada su svojstva biljaka bila opisana u drevnoj engleskog knjizi o isceljenju. U Rusiji su Arctostáphylos-om lečili bolesti bešike, kamen u bubregu i sifilis. U naučno-praktičnoj medicini data svojstva Arctostáphylos su se pojavila 20-ih godina XX veka u Francuskoj.

Kažu da je ruski naziv Arctostáphylos dobila od reči brašno, tako su u prošlosti tokom perioda gladi iz suvih bobica izvlačili brašno i pekli hleb. Naučni naziv je od starogrčke reči "medved" i "loza" - odnosno medveđe grožđe. U Rusiji Arctostáphylos češće zovu medveđe uši: verovatno je to povezano s tim što listovi Arctostáphylos po obliku jako podsećaju na medveđe uši.

Portret biljnog lekara

Arctostáphylos je višegodišnji mali žbun, čija je visina od 30 do 50 cm, koji gmižu po zemlji. Biljka preferira listopadne šume, borove, velike poljane i raste na severu evropskog dela Rusije, u Sibiru, na Dalekom Istoku. Cveta u aprilu, ima roze cvetove, koji do jeseni sazrevaju i formiraju se okrugli tamnocrveni plodovi, koji imaju brašnastu pulpu i oporo-kiseli ukus.

Arctostáphylos često mešaju s brusnicom, ali kada pažljivo pogledate lako je primetiti razliku: brusnica je niža, listovi su joj zakrivljeni na krajevima, izduženi su i sa zakrpama. Šumari lako prepoznaju Arctostáphylos po još jednoj specifičnosti: vrlo je otporan na vatru, zato nakon požara kada je sve ugljenisano, vide se zelena ostrva - to je Arctostáphylos.

Lekovita svojstva biljke

Savremena medicina koristi Arctostáphylos kao sredstvo za dezinfekciju, za podsticanje izlučivanja urina i protivupalno, koristi se u slučaju bolesti bešike i urinarnog trakta (cistitis i uretritis).

U lekovite svrhe koriste listove Arctostáphylos, koji imaju bogati hemijski sastav, koji i dan danas proučavaju naučnici.

Šta je dragoceno u listovima:

  • arbutin ima snažno antiseptičko dejstvo i podstiče izlučivanje urina, guši rast izazivača uroloških infekcija, poboljšava rad bubrega, izlučuje štetne materije i toksine;
  • tanini imaju protivmikrobno i protivupalno dejstvo: deluju kao adstringens na sluzokožu digestivnog trakta, formiraju zaštitni film.
  • flavonoidi se bore protiv virusa, bakterija i mikroba, podstiču bubrege da normalno izlučuju unutrašnju tečnost;
  • organske kiseline: urzolinska kiselina stimuliše formiranje i izlučivanje žuči, galna kiselina ima protivmikrobna i antioksidantna svojstva.

Ekstrakt listova Arctostáphylos ulazi u sastavu sledećih proizvoda Siberian Wellness-a:

Arhiva zapisa 2022

[}item{]