personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
26
June

Istina i mitovi o stanovnicima Sibira

Ovaj deo je o tome kako je Sibirac čeličio svoj karakter, ali je ostao dobrodušan i o tome kako je divna i zagonetna sibirska duša...

Kakav je pravi Sibirac? Verovatno će stanovnik bilo koje druge zemlje odgovoriti da je to surovi muškarac, koji na minus 40 ide po tajgi i ne plaši se medveda. Mit o medvedima, koji šetaju ulicama je odavno postao šala, ali još uvek postoji.

Stanovnici evropskog dela Rusije su napravili svoje stereotipe o Sibircima, koji su realniji. Popričaćemo o nekima od njih detaljnije, ali pre toga ćemo se osvrnuti na istoriju.

Izvori pojave stereotipa o Sibircima

Teritorija Sibira je postala za stanovnike kontekst, koji je uticao na njihov mentalitet i postao preduslov za određene specifičnosti karaktera. Od trenutka osvajanja Sibira - od pohoda Jermaka 1582. godine - način života je ovde bio jako drugačiji. Nije postojalo kmetstvo, surovi prirodni uslovi, potrebno je bilo boriti se kako biste preživeli i stupati u interakciju sa meštanima ovih mesta - sve je to formiralo sibirski karakter, koji ima te crte, kao što su izdržljivost, postojanost, ljubav prema radu, samostalnost.

Neki istoričari ponekad kažu da su Sibirci, koji su dolazili u Sibir dobrovoljno s ciljem da steknu slobodu, da se obogate i pronađu bolji život lukavi i čak pomalo avanturisti.

Stereotip o stanovnicima Sibira kao o muževnim i neustrašivim ljudima se formirao još u XX veku, nakon Velikog otadžbinskog rata, kada su Sibirci dali svoj veliki doprinos.

Mit № 1. Stanovnici Sibira imaju surovi karakter

Klima je naučila Sibirce da budu suzdržani i zatvoreni. Oni neće uzalud trošiti svoju energiju, mnogo je efikasnije umesto hiljadu reči i osmeha raditi ozbiljne stvari. Nisu navikli da se uzdaju u "rusku sreću" - priroda ih je naučila da je potrebno razmišljati o zalihama i pripremati leti sanke. Ali čak iako Sibirci deluju utučeno, nakon upoznavanja s njima mnogi shvataju da nisu videli bolje i gostoprimljivije ljude.

Mit № 2. Sibirci vole hladnoću

Ne samo da vole - oni su se na nju navikli, u Sibiru je to uobičajena pojava. Iz iskustva znaju: kako biste savladali hladnoću morate se ili oblačiti toplije, poželjno je da obučete bundu i toplu kapu, ili da ignorišete - i da se kupate u rupi u ledu. Ali u duši svaki Sibirac uvek očekuje leto.

Mit № 3. Svi Sibirci imaju dobro zdravlje

Sibir je ekološki čist region, čiji su se stanovnici uvek dobro hranili i puno odmarali u mnogobrojnim mestima za odmor u svom bogatom kraju. Ali ipak treba imati u vidu da osim klime i ishrane na naše zdravlje utiču društveni faktori, uslovi rada, brižljiv odnos prema sebi i svom zdravlju.

Mit № 4. Stanovnici Sibira se plaše velikih rastojanja

U Sibiru su rastojanja između velikih gradova velika, zbog toga se stanovnici odavno ne plaše, već ih s lakoćom osvajaju i prelaze - i kada idu na posao, i kada idu kod prijatelja. Pitajte novog stanovnika Sibira da li je spreman da vikendom pređe 300 km kako bi otišao kod druga u drugi grad i odgovoriće vam: "Vrlo lako! Nije to puno!"

Mit № 5. Sibirci zaista rade samo u svojim interesima

Surova klima, velika rastojanja, težak rad povezuju ljude, zbog toga su Sibirci navikli da žive i pomažu jedni drugima i uvek se odazivaju. Iskreno ih interesuje tuđ problem i uvek su spremni da pomognu koliko god to mogu.

5 zabavnih činjenica o Sibircima

1. Kada se čuju dva Sibirca iz raznih gradova, prvo o čemu počinju da pričaju je vreme. Kod koga se ispostavi da je gore je tihi pobednik. To je ritual ljubaznosti!

2. Umesto navike da grickaju semenke u Sibiru je razvijena navika da grickaju kedrove orahe, ali istina je da to važi samo za one, koji žive u malim mestima u blizini tajge.

3. Sami Sibirci se prećutno dele na one prave i ne baš. Stanovnici velikih gradova - nisu pravi, a Sibirci, koji žive oko Bajkala i u zoni večnog mraza su pravi.

4. Prihvaćeno je da se misli da je sa stanovnicima nekih gradova, na primer, Krasnojarska, Irkutska i Omska bolje ne ulaziti u konflikt, zato što ponekad oni mogu ne baš brzo da pređu s reči na dela u nadi da vam objasne zbog čega niste u pravu.

5. Sibirci su ponosni na to što oni vole razne priče o sebi. Često oni sami podržavaju stereotipe i pričaju gostima razne priče, kako bi se u krugu svojih dobro nasmejali čuđenju gostiju.

Kako biste bolje upoznali Sibirce i shvatili šta je od pobrojanog istina, a šta je izmišljeno, najbolje je da lično makar jednom posetite Sibir i da popričate lično sa stanovnicima, onda ćete ih možda bolje shvatiti!

Arhiva zapisa 2022

[}item{]