personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
11
July

Darovi Sibira: valerijana

Ovaj deo je o tome kako biljka valerijana teši i poklanja nam spokoj i harmoniju...

Kada čujemo pitanje koja biljka najbolje smiruje i koja je najbolja za naš nervni sistem, prva na pamet pada valerijana. Ali i pomaže: svi znaju da kada je jak stres ili kada brinemo s valerijanom se brzo smirujemo, i na duši nam je lakše.

Poznata neznanka

Valerijanu je moguće naći u skoro svakoj kući, a u prirodi će je retko ko prepoznati: ova višegodišnja biljka ima visinu do 2 m, njene sitni cvetovi c belo-roze laticama su na vrhu stabljike u metličastim cvastima i odišu mirisnom aromom, koju obožavaju predstavnici porodice mačaka.

Valerijana pripada potporodici Valerianaceae, koja je rodom iz Sredozemlja, ali teritorija na kojoj raste je neobično velika. Biljka voli vlažno zemljište, zbog toga se najčešće sreće na obalama reka, kod močvara, na obroncima šuma. U svetu postoji preko 200 vrsta biljaka, i na teritoriji Rusije raste otprilike 40. U Sibiru je postoji Valeriana alternifolia, Valeriana capitata, Valeriana petrophila, Valeriana transjenisensis i Valeriana altaica. Najpoznatija vrsta je Valeriana officinalis, koja se koristi u lekovite svrhe. Ali šta je interesantno: pod tom oznakom podrazumevaju nekoliko vrsta biljaka, koje imaju lekovita svojstva: imaju sličan sastav i iste načine upotrebe.

Ne postoji jedinstveno mišljenje o poreklu naziva roda. Po jednoj verziji, formiran je od latinske reči valere, što znači "biti zdrav". Po drugoj - biljka je dobila naziv u čast okruga Valerija, odakle je. Povezuju naziv s imenom rimskog imperatora Valerijana ili rimskog lekara Plinija Valerijana. Ali jedno možemo sa sigurnošću reći: pred nama je vrlo stara lekovita biljka.

Leči, ali ne daje mira naučnicima

Drevni iscelitelji Antičke Grčke, Rima, Egipta, Indije i Istoka su znali za sposobnost valerijane da ima povoljan uticaj na nervni sistem. Smatrali su da može da umiruje i jača mozak, čak i da upravlja mislima. Zvanična medicina je priznala ovu biljku tek u XIX veku, a njen lekoviti potencijal nastavlja da intrigira savremene naučnike širom sveta i razlog je mnogobrojnih istraživanja i naučnih radova.

U medicinskoj praksi valerijanu cene zbog blagih sedativnih, spazmolitičkih svojstava i mogućnosti da podstiče izlučivanje žuči. Preparati na bazi valerijane se koriste u mnogim zemljama širom sveta u slučaju nesanice, nervne napetosti, nervoze kardiovaskularnog sistema, u lečenju astme, epilepsije, bolesti digestivnog trakta i štitne žlezde. U narodnoj medicini biljku koriste kao tinkture, prahove, ekstrakte, u sastavu čajeva za želudac, za smirenje i s laksativnim dejstvom.

Odakle su sedativna svojstva

U lekovite svrhe se koristi koren jer su u njemu sve korisne biološki aktivne materije biljke: eterična ulja, organske kiseline, tanini, saponini, hatinin i valerin, makro- i mikroelementi, uključujući kalcijum, gvožđe, cink, kalijum, mangan, magnezijum i selen.

Najveću vrednost čine eterična ulja valerijane, u čiji sastav ulazi kompleksan etar borneol i 3-metilbutanska kiselina, borneol acetat, čime se i objašnjavaju sedativna svojstva valerijane:

  • umiruje nervni sistem;
  • opušta spazam glatkih mišića i koronarnih krvnih sudova;
  • smanjuje napetost;
  • podstiče smanjenje pritiska;
  • stimuliše cirkulaciju;
  • podstiče normalizovanje sna.

Osim toga, ekstrakt valerijane povećava osetljivost receptora gama-aminobuterne kiseline - najvažnijeg inhibitornog neurotransmitera u mozgu, što objašnjava sedativni efekat biljke, koji se ispoljava polako, blago se u potpunosti aktivira u slučaju sistematičnog i dugotrajnog lečenja.

Zahvaljujući dokazanom svojstvu valerijana deluje blago i umirujuće na centralni nervni sistem, biljni ekstrakt ulazi u sastav nekoliko proizvoda Siberian Wellness-a, koji održavaju emocionalnu ravnotežu i borbu protiv stresa:

"Valerijana i matičnjak" – biljni antistres kompleks;
Stress Re.Live – inovativni organski kompleks za zaštitu nervnog sistema i prevenciju stresa, normalizovanje sna i poboljšanje raspoloženja;
Fito čaj od divljeg bilja № 3 (Prirodni antistres) – smanjuje nervnu napetost, podstiče borbu protiv stresa i poboljšava kvalitet sna.

Arhiva zapisa 2022

[}item{]