personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
20
July

O sibirskim mirisima: eterična ulja

Ovaj deo je o tome kako eterična ulja sibirskog bilja jačaju naše zdravlje i ulepšavaju život...

Ako pitate na šta miriše Sibir mnogi će vam najverovatnije odgovoriti da miriše na četinare i svežinu. To je miris, koji oduzima dah, miris borove šume, najčistijeg snega, netaknute prirode, koji kada jednom osetite nećete ga nikada zaboraviti.

Sibir je poznat po prirodnim bogatstvima: na njegovoj teritoriji raste preko 3000 vrsti različitih biljaka i od njih preko 500 su lekovite i skoro sve imaju eterična ulja.

Njihova lepota je u tom što mogu neprimetno, ali vrlo značajno da utiču na čoveka: njihovi prijatni mirisi umiruju, popravljaju raspoloženje, neki otklanjaju glavobolju, poboljšavaju apetit i u tome nema nikakve čarolije - tako deluju njihova eterična ulja.

Po svojoj prirodi predstavljaju tečne smeše hemijskih materija, koje isparavaju (alkohole, etre, ugljovodonike, fenole, ketone, aldehide i dr.), koje se izdvajaju iz cvetova, semena, korena, listova, plodova, drveta ili smole. Upravo eterična ulja i određuju aromu biljke: pomoću njih se štite od štetočina, virusa i privlače insekte za oprašivanje.

Živa apoteka

Eterična ulja biljaka su korisna ne samo za prirodu, već i za čoveka. O njihovim lekovitim svojstvima su znali od davnina. Skoro sva deluju na naš organizam baktericidno, antiseptički i protivupalno, pozitivno utiču na nervni i kardiovaskularni sistem, emocije i psihičko zdravlje.

Danas eterična ulja piju i koriste za spoljnu upotrebu, koriste za inhalaciju i kao deo aromaterapije. Esencijalna ulja sibirskog bilja se široko koriste u proizvodnji lekovitih preparata, a takođe u prehrambenoj, kozmetičkoj i parfemskoj industriji.

Kako dobijaju jelino ulje

Eterična ulja pripremaju na različite načine - na primer, ekstrakcijom etra, pomoću toplog ulja ili sorbenta masti.

Eterična ulja od četinara dobijaju pomoću destilacije vodenom parom. Za to se koriste četine, čiji je prečnik do 0,8 cm i temperatura vodene pare oko 110 °С. Zanimljivo je to što se za dobijanje jelinog ulja koristi specijalan uređaj - kuvalo za jelu.

Četine stavljaju u kotao, u koji pod pritiskom prodire para. Kada prolazi kroz sirovine izaziva isparavanje jedinjenja (etara). U rezultatu para, zasićena etrima se kondenzuje u tečnost, koja se sakuplja u posebnoj posudi i deli na dva dela: odozgo je eterično ulje, a odozdo hidrolat.

U sastavu jelinog ulja je preko 35 aktivnih materija, zahvaljujući kojima ima puno korisnih dejstava: tonira, otklanja upale, uništava viruse i bakterije, deluje kao analgetik, jača imunitet, leči kožne bolesti i normalizuje san. A njegova aroma je sama po sebi spremna parfemska kompozicija!

Eterična ulja u proizvodima Siberian Wellness-a

U sastav proizvoda Siberian Wellness-a ulaze samo prirodna eterična ulja. Korisna svojstva jelinog ulja i ostalog sibirskog bilja ima Balzam širokog spektra delovanja "Koren", koji kada se koristi za spoljnu upotrebu dobro zagreva kožu, ubrzava procese obnavljanja i brzo vraća osećaj komfora.

Eterična ulja četinara možete pronaći i u drugim proizvodima:

Poznati predstavnici biljaka s eteričnim uljima

Origano se ne zove tek tako: ima specifičnu prijatnu aromu. Smatra se da eterično ulje origana pomaže da se smirite i zaspite kada patite od nesanice.

Eterično ulje majčine dušice ili Thymus-a su koristili još antički Grci: poznato je po snažnim antiseptičkim, antivirusnim, analgetičkim i spazmolitičkim svojstvima. Njegova aroma umiruje i otklanja umor. Nalazi se u sastavu proizvoda Tonirajuče ulje za masažu Siberian Herbs.

Eterično ulje kamilice ima snažno baktericidno dejstvo, zbog toga se koristi za lečenje prehlada. Zahvaljujući bogatom sastavu jako je dobro za nežnu i osetljivu dečju kožu. Ulazi u sastav proizvoda Balzam za kupanje u vodi od kamilice, Dečja krema na bazi vode od kamilice.

Eterično ulje nane je poznato po svojim protivupalnim svojstvima, njegove komponente imaju spazmolitičko dejstvo na glatke mišiće digestivnog trakta i urinarnih puteva, blago stimulišu motoriku creva, otklanjaju napetost i pomažu da se vrati snaga. Nalazi se u proizvodima Tonirajuća krema za noge, Biljni sapun za intimnu higijenu.

Mnoga eterična ulja sibirskog bilja su danas dostupna u apotekama, zbog toga ih aktivno koriste u svakodnevnom životu: u kulinarstvu, kao dodatnu negu kože, u domaćinstvu. Prilikom korišćenja bilo kog eteričnog ulja važno je znati i imati u vidu njegova svojstva i neophodne doze. Tada će upotreba biti korisna i radosna!

Arhiva zapisa 2022

[}item{]