personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
16
November

Priroda Sibira: jezero Bajkal

Deo je o tome kako danas živi prirodna svetinja i duboko oko planete

Kilometri netaknute prirode, kristalno čista voda koja se stapa s linijom horizotna, planinski grebenovi, koji su pokriveni tajgom, stenovite litice, prozračan vazduh... Priroda Bajkala poražava svojom snagom i veličinom, ali pritom može da uzviši i nadahne svakoga ko je na njegovoj obali.

Samo jezero

Bajkal je u južnom delu Istočnog Sibira, na granici Republike Burjatije i Irkutske oblasti, a ako ga pogledate iz ptičje perspektive videćete da podseća na mesec. To je najdublje jezero na svetu (maksimalna dubina je 1637 m). I najstarije. Na obalama Bajkala se nalaze 3 rezervata, 2 nacionalna parka i 5 zaštićenih područja, koji formiraju oko jezera "ogrlicu rezervata". Od 1996. godine Bajkal je na spisku Svetskog prirodnog nasleđa UNESCO.

Taj unikatni izvor svetske slatke vode čuva 20% svetskih i 90% ruskih rezervi. Voda je ovde toliko providna da se u proleće na dnu vidi kamenje koje je na dubini od 40 metara. Izuzetno je čisto - zahvaljujući bajkalskoj Epischuri, mikroskopski planktonski rak dimenzije 1,5 mm, koji propušta vodu kroz svoj mali organizam i prečišćava jezero.

Uvek je predivan i raduje se gostima

Bajkal je neponovljiv i bajkovit u bilo koje doba godine. Ako dođete leti dočekaće vas beskrajno nemirno more nežno tirkizne boje u kombinaciji s zelenilom borove šume i planinskim vrhovima. Upravo tokom tog godišnjeg doba znamenitosti Bajkala su maksimalno lepe: živopisni pejzaži oduzimaju dah, a putovanja poklanjaju energiju i omogućavaju vam da osetite svu moć legendarnog jezera.

Zimi ćete biti deo prave bajke: uživaćete u unikatnoj prirodi, moći ćete da osluškujete tišinu, koju narušava samo prodorno pucketanje bajkalskog leda i osetićete spokoj. Led Bajkala je interesantna pojava: bez daha ostavlja to što je providan, kao i njegove divne skulpture, neverovatno je fotogeničan i ne samo da inspiriše, već je i predmet naučnih istraživanja. Naučnici se i dan danas trude da odgonetnu prirodu pojave ledenih brda u obliku kupa, koji mogu biti visoki 5-6 metara.

Unikatna prirodna laboratorija

Bajkal i teritorija koja se nalazi oko njega imaju neponovljivu floru i faunu: u vodi i na kopnu živi preko 3500 vrsta životinja i biljaka, njihov broj se neprekidno povećava.

Planine na Bajkalu su pokrivene gustim četinarskim šumama, koje su poznate po svojim kedrovima, arišima, jelama, borovima i brezama. U ravnici raste žbunje ribizle, topole, sibirski rododendron i oniži jova. Ukras lokalne flore je rododendron: ogroman broj roze cvetova stvara utisak vrta koji cveta na obali jezera.

Na Bajkalu je ogroman broj lekovitog bilja: zlatni koren, Arctostaphylos uva-ursi, sladić, bergenija, Orthilia secunda, anis, brusnica, kamilica, Dryopteris, Pteridium. Na peščanim delovima i kamenitim padinama ovde raste majčina dušica, koja je dragocena zbog svojih protivupalnih i antiseptičkih svojstava.

Ko, ko živi na Bajkalu?

Ovde živi preko 1550 vrsta životinja i 236 vrsta ptica. Jezero je poznato po svojim endemskim vrstama, koje su u Crvenoj knjizi i predstavljaju najveću vrednost Bajkalskog rezervata biosfere.

Jedan od najboljih predstavnika je Coregonus autumnalis - najmnogobrojnija komercijalna riba (još je zovu i hleb Bajkala) - i Comephorus koji je poznat po tome što rađa žive larve. Na Bajkalu ukupno ima oko 50 vrsta riba.

Jedan od najinteresantnijih stanovnika jezera je bajkalska foka. To je relikvija i simbol jezera, jedina na svetu lučka foka, koja živi u slatkoj vodi. Naučnicima je i dan danas zagonetka kako je životinja dospela u Bajkal. Ove mile životinje imaju čudesnu specifičnost - mogu da zaustave trudnoću. Bajkalska foka ne samo da je društvena, već je i pametna: kada se pojave prvi znaci za uzbunu ona odlazi ispod vode, a ako vidi da su sva mesta u leglu zauzeta, onda specijalno lupa perajima kako bi uplašila rođake i smestila se pored.

Bajkal je unikatno prirodno nasleđe, ali njegov ekosistem direktno zavisi od ljudske delatnosti i potrebna mu je njegova zaštita. Kompanija Siberian Wellness se od 2012. godine bavi humanitarnim radom koji je usmeren na očuvanje najvažnijeg slatkovodnog objekta na zemlji. Verujemo da zajedno možemo da sačuvamo to čudo prirode i njegove resurse za buduće generacije.

Arhiva zapisa 2022

[}item{]