personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
24
August

Deo o čudima prirode Sibira

Ogroman, čudesan Sibir. Ovaj region je po površini više od tri puta veći od teritoriji Evropske unije. Njegova raznolikost je neverovatna! Ali šta o Sibiru znaju oni, koji žive u drugim regionima Rusije i drugim zemljama? Bajkal? Za napredne - planina Beluha i Lenski stubovi u Jakutiji? Oh, to je malo. Sibir će još puno puta zadiviti ceo svet. Otvaramo odmah mapu!

Otvaramo mapu, tražimo u Sibiru sedam čuda prirode - evo su.

Prvo čudo. Malinovo jezero

U Altajskom kraju postoji neobično jezero: njegova voda je ružičasta s nijansom maline. Samo nekoliko desetina takvih jezera postoji na našoj planeti. Njihova voda je bogata mineralima, koji imaju visoku koncentraciju natrijuma, a boja stvara posebne mikroorganizme. Nijansa površine vode se menja u zavisnosti od sezone - od roze zimi do boje maline tokom toplog dela godine.

Po legendi, roze jestiva so, koju uzimaju iz jezera ima čudesna svojstva i donosili su je na trpezu carice Katarine II.

2019. godine zbog snažnih poplava voda iz jezera se pomešala s vodama drugih jezera i izgubila svoju nijansu boje maline. Koliko vremena će biti potrebno za samostalno obnavljanje ekosistema nije poznato. Za sada su ostala samo dva roze jezera, koja nisu potopljena na ulasku u istoimeno selo Malinovo jezero.

Drugo čudo. Teritorija Oglahti

U Južnom Sibiru, na teritoriji Hakaskog rezervata se nalazi planinsi venac Oglahti. Tamo se nalazi i istoimeni turistički kompleks. I upravo tamo možete videti najveću u Hakasiji kolekciju petroglifa - slike uklesane u kamene stene, koje su stare 5000 godina.

Najbolja lokacija za instagram su stepenice s 960 stepenika, duž obronka planine. U podnožju stepenica je sveti Šamanski-kamen, a s vrha se otvara pogled, koji hipnotiše na rezervat s humkama i ostacima srednjovekovne tvrđave.

Treće čudo. Vasjuganska močvara

Neobičan predeo u Omskoj oblasti - jedna od najvećih močvara na svetu. Njena površina je 55 hiljada kvadratnih kilometara - tu bi mogle da se smeste Švajcarska, Slovačka ili Estonija. Vasjuganska močvara je nastala pre 10 000 godina. To je najvažniji izvor slatke vode u regionu, takođe su tu i ogromne naslage treseta.

Za turiste se iznad močvara organizuju specijalne vožnje helikopterom.

Četvrto čudo. Dolina vulkana

U Burjatiji, na teritoriji Okinskog regiona, u planinskoj dolini reke Higol se nalazi nekoliko ugašenih vulkana. Najviši je skoro 70 metara. Okolina je pokrivena stvrdnutom vulkanskom lavom, čija debljina u nekim delovima dostiže 150 metara. To je popularno mesto za turističke maršrute.

Na teritoriji Higola, gde se nalazi takozvana Dolina vulkana se vidi prirodna anomalija. Leti u sred vrelog dana može iznenada da tako zahladni da padne sneg, a jezera se prekriju ledom.

Peto čudo. Plato Putorana

Plato Putorana je unikatno mesto istočno od Norilska, jedan od najnepristupačnijih za putovanja. Pre stotinu miliona godina u rezultatu tektonskih pomeranja bazaltni plato je napravljen od slojeva skamenjene lave, dostigao je visinu od hiljadu i po kilometara i pojavilo se na hiljadu pukotina. Tamo su fjordska jezera, kanjoni, vodopadi i planine bez vrhova.

Putoranski rezervat se nalazi na spisku objekata Svetskog nasleđa UNESCO. To je neverovatno lepo mesto, skoro netaknuto, nalazi se na najudaljenijoj od civilizacije tački Rusije.

Šesto čudo. Altajski Mars

Tako u narodu zovu Kizil-Čin, koji se nalazi u Koš-Agačskom rejonu Altaja. Na južnoaltajskom Kizil-Čin znači "Crvena klisura". Ovo mesto je poznato po svojoj vanzemaljskoj boji - njegove stene sadrže rekordnu količinu primesa maghemita (magnitna modifikacija oksida gvožđa), hematita, mangana i hroma.

Pre 90 miliona godina na mestu padina se nalazilo reliktno more. Na padinama Kizil-Čina se i dan danas mogu pronaći drevni artefakti: skamenjeni ostaci praistorijskih školjki i algi. Na ovo unikatno mesto vodi jedan od najlepših puteva na svetu - Čujski trakt.

Sedmo čudo. Ininski vrt kamenja

U Bagruzinskom rejonu Burjatije se nalazi unikatni vrt kamenja. Na površini preko 10 kvadratnih kilometara su razbacane gromade, koje se živopisno uklapaju u životnu sredinu. Kako je ovo kamenje dospelo ovde? Nema preciznog odgovora. A ima puno verzija, počevši od taloženja, koja su se formirala prilikom povlačenja lednika, pa sve do posledica stare katastrofe. Energija tog mesta, potpuna tišina i netaknuta priroda ostavljaju neizbrisiv utisak.

Sibir je prepun čuda. Prava je sreća živeti ovde, putovati, saznavati nove stvari o toj teritoriji i pažljivo koristiti njegova prirodna bogatstva.

Arhiva zapisa 2022

[}item{]