personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
7
September

Sibirski ženšen

Glava № 5, u kojoj sibirski ženšen pomaže da se izborite sa stresom i da se oraspoložite

Na teritoriji istočne Azije - u Japanu, severnoj Kini, a takođe u Rusiji na teritoriji Primorskog, Habarovskog kraja i čak na Sahalinu - raste čudesan bodljikav eleuterokok.

Ovaj koristan žbun ima razgranato stablo, pokriveno velikom količinom tankog trnja i složenog oštrog lišća na dugim peteljkama. Krajem leta biljka cveta, pojavljuju se sitni mirišljavi cvetovi, a na jesen sazrevaju plodovi. Crne bobice s košticama, koje se nalaze unutra, podsećaju na crnu aroniju.

Eleuterokok nije zahtevna biljka, ne treba joj mnogo sunca, zemljište i vlažnost vazduha takođe ne igraju veliku ulogu. Zbog toga se biljka skriva među jelama i u kedrovim šumama. Žbun je otporan na zimske mrazeve i suše.

Lekovita, korisna, sibirska

Po svojim korisnim svojstvima eleuterokok bodljikavi liči na lekovito dejstvo korena ženšena. Ali pravi ženšen se sreće u prirodi mnogo ređe i teško je uzgajati ga u veštačkim uslovima, dakle, cena i sirovine, i samih preparata i dodataka na njegovoj bazi je visoka. Eleuterokok se češće sreće u divljim uslovima i lakše se kultiviše. A zato što ne ustupa po svojim korisnim svojstvima i efikasnosti svom poznatom rođaku ženšenu, zovu ga "sibirski ženšen".

Ljubimac pčela

Za pčelarstvo je sibirski ženšen vrlo koristan, jer je dragocena biljka, pomoću koje se pravi med. A hranjenje pčela tečnim ekstraktom eleuterokoka podstiče stvaranje velikih porodica pčela, povećava njihovu radnu sposobnost, povećava rojenje, a takođe zauzetost oko prerade nektara. Sve to u rezultatu povećava količinu meda.

Snaga korena

Koren eleuterokoka deluje na organizam čoveka povoljno i blagotvorno. Polisaharidi i polifenoli, koji se nalaze u ekstraktu eleuterokoka, mogu da aktiviraju žlezde unutrašnje sekrecije, stimulišu organe i biološke procese na nekoliko nivoa.

Lekoviti sibirski ženšen:

– pomaže u borbi protiv stresa, povećava izdržljivost organizma;
– ima tonirajuća svojstva i jača organizam;
– povećava umnu i fizičku radnu sposobnost, podstiče povećanje koncentracije;
– pruža podršku imunitetu, ima protivupalno dejstvo;
– reguliše razmenu ugljenih hidrata;
– jača kosu i leči kožu glave;
– sprečava prevremeno starenje kože;
– poboljšava vid.

Preparati na bazi eleuterokoka su efikasni kao prevencija od virusnih infekcija, tokom oporavka nakon preležanih bolesti, kod stresa i povišenog premora, povećanja fizičkog i umnog opterećenja.

U našim proizvodima možete videti tu čudesnu biljku

Sibirski ženšen je jedan od glavnih komponenti u sastavu proizvoda kao što su:

"Yohimbe i sibirski ženšen" (500655);
"Planinska lavanda", prirodna preventivna pasta za zube (417381).

Arhiva zapisa 2022

[}item{]