personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
19
October

Deo o tome kako pčele u Sibiru pomažu ljudima

Deo o tome kako pčele u Sibiru pomažu ljudima

Na širokim prostorima našeg ogromnog Sibira rade mali, vešti, vredni radnici - pčele. Kako bi se prikupila kašičica zdravog meda stotinu pčela mora da radi. Lete poljima prugasti radnici, prikupljaju sok s cveća, brižljivo donose u svoja skrovišta dragocene ćilibarske kapi. Kada ih je pripitomio čovek je dobio pristup blagu od meda: popiti čaj s medom posle šetnje po mrazu je ukusno, zdravo i prijatno.

Pčele ne daju samo med

Na jesen, kada se pripremaju za zimu, pčele odvajaju specijalnu lepljivu materiju - propolis. Zelenkasto-braon, mirisni, smolasti lepak je potreban insektima kako bi ušuškali svoja gnezda, zatvorili sve pukotine i komforno preživeli zimu. Čovek još uvek nije proučio do kraja poreklo i sastav propolisa, ali je poznato da je njegov osnovni deo - smolasta materija lepljivih pupoljaka drveća i polenova zrna, a takođe i eterična ulja i pčelinji vosak.

Propolis prikupljaju specijalnim rešetkama ili sastružu sa zidova košnica. Iz jedne košnice tokom sezone može da se prikupi 50-150 g zdravog lepljivog narodnog leka.

Čudo propolis leči od svih bolesti

Još u drevna vremena su ljudi saznali za čudesna lekovita svojstva smolastog pčelinjeg lepka. Oduvek su sibirskim propolisom lečili rane, upale, čireve i najrazličitije bolesti.

Pčelinji propolis ima dokazana farmakološka svojstva, koja omogućavaju da se koristi u medicini i kozmetologiji. Ovo je samo mali spisak svojstava propolisa:

– protivupalno;
– obnavljajuće;
– protivmikrobno;
– baktericidno;
– antioksidantno;
– imunomodulirajuće;
– kardio zaštitno;
– anestetičko.

Propolis sadrži većinu mikroelemenata, koji su neophodni čoveku: magnezijum, kalijum, natrijum, gvožđe, cink, mangan, bakar i druge. Bogat sastav propolisa i vitamini A, C, E, H i P, i vitaminske grupe B (B1, B2, B6). Pčelinji lepak sadrži aminokiseline, između ostalih one, koje su nezamenljive čoveku: alanin, valin, izoleucin, lizin, leucin, metionin, ornitin, treonin, triptofan, fenilalanin i druge.

Mnogi su čuli da je najzdravije drečavo povrće i voće zbog prirodnih boja flavonoida, koji ulaze u sastav. U propolisu flavonoidi su najzdraviji antioksidansi, postoji pet vrsta: apigenin, akacetin, kempferol, kempferid i ermanin.

Aktivne komponente propolisa mogu da ubiju izazivače mnogih infekcija. I čak preventivno korišćenje propolisa vam pomaže da se dobro osećate, pružaju tonus organizmu, dobro raspoloženje i dobar san.

Propolis se široko koristi u kozmetici: obnavlja ćelijske membrane i povećava elastičnost kože, podstiče regeneraciju ćelija, podmlađuje i podstiče zarastanje.

U našoj Kompaniji izuzetno cene korisna svojstva sibirskog propolisa, zbog toga on ulazi u sastav mnogih proizvoda Siberian Wellness-a:

Pasta za zube "Sibirski propolis". Prirodna zaštita;
Gumene bombone CoreNRG s propolisom;
Hidratantni gel za umivanje - Experalta Aurum;
Hranljiva maska za lice - Experalta Aurum;
Serum za lice, koji budi - Experalta Aurum;
Gel za delikatnu negu - kompleks s kompleksom ENDEMIX™.

Arhiva zapisa 2022

[}item{]