personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
27
October

Darovi Sibira: brusnica

Ovaj deo je o tome kako brusnica poklanja svima zdravlje, dugovečnost i lepotu...

Bez brusnice dugu surovu zimu u Sibiru je teško zamisliti: ova bobica je nezamenljivi izvor udarnih doza vitamina, koji nas spašavaju od hladnoće. U kasnu jesen u močvarnim delovima severnih regiona Zapadnog Sibira se prostire po zemlji zeleni tepih od mahovine s rubin perlama. Tako zriju bobice od kojih pripremamo ukusan žele i voćne napitke.

U uslovima života u močvari, koji nisu komforni, divna divlja bobica prikuplja čitavu gamu hranljivih materija. Nakon prvih mrazeva brusnica, koja je prepuna soka i maksimalno zdrava je spremna za branje. Beru je i u proleće: bobica ispod snega je ukusnija, ali se gore čuva i tokom zime gubi deo svojih vitamina. Profesionalci beru brusnicu posebnom opremom - pomoću kutije od šperploče "harmonikom", koju stavljaju na ramena ili specijalnom lopaticom, koja funkcioniše po principu češlja.

Od ždrala, močvarna, jedinstvena

Ranije su brusnicu zvali bobica ždrala jer njene latice podsećaju na vrat ždrala s tankim brusnicama. Interesantno je da baš te ptice vole da se zakače za močvarnu bobicu pre nego što odlete u prekookeanske zemlje. S latinskog se naziv brusnica - oxycoccus prevodi kao "kisela loptica": bobice zaista imaju kiselkasto-gorak ukus, zbog toga ih ne volimo sirove, već ih sušimo, zamrzavamo, kuvamo, pretvaramo u soseve.

Sibirska brusnica je prava super hrana. U jednoj šolji svežih bobica:

  • vitamin C (25% od dnevne norme),
  • vitamin A (9% od dnevne norme),
  • vitamin K (6% od dnevne norme),
  • vitamin E i vitamini grupe B (8% od dnevne norme),
  • a još i jako puno gvožđa, mangana, kalijuma, fosfora, kalcijuma i bakra.

Zdravlje s kiselkastim ukusom

Divlja bobica je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima, a zahvaljujući istraživanjima savremenih naučnika spisak lekovitih svojstava se samo povećava.

Moćni antioksidans. Brusnica sadrži puno antioksidanasa: miricetin štiti ćelije organizma od uticaja slobodnih radikala, urzolinska kiselina ima izraženo protivupalno dejstvo, kvercetin podstiče smanjenje rizika od razvoja niza bolesti i malignih formacija.
Zahvaljujući antioksidansima podmlađujuća bobica na čudesan način deluje na kožu: normalizuje njeno stanje, obnavlja i jača, stimuliše sintezu kolagena, čuva odbrambene funkcije i sprečava upale.

Protiv infekcije urinarnih puteva. Flavonoidi, proantocijani tipa A u sastavu brusnice blokiraju pričvršćivanje bakterija, koje izazivaju infekcije, za sluzokožu bešike i urinarnih puteva i usporavaju njihovo razmnožavanje. Eksperimenti naučnika dokazuju da korišćenje brusnice podstiče smanjenje rizika od razvoja tih bolesti i smanjuje simptome infekcije. Danas na bazi brusnice prave lekove protiv bolesti urogenitalnog trakta.

Prirodni antibiotik. Vitamin C u velikoj količini i proantocijanidini povećavaju imunu zaštitu organizma, otpornost na infekcije, ubrzavaju lečenje u slučaju prehlada. Napitak od brusnice, koji je svima još od detinjstva omiljen odlično skida temperaturu i jača organizam.

Za zdravlje srca. Antocijani, proantocijanidini, kvercetin, vitamini grupe B, bakar, kalijum, magnezijum mogu da povećaju nivo dobrog holesterola, blokiraju pojavu aterosklerotskih plakova, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova, normalizuju arterijski pritisak, samim tim smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Benefiti za creva. Proantocijanidini tipa A takođe mogu da efikasno anuliraju dejstvo Helicobacter pylori - bakterije, koja izaziva čir i rak želuca. Vitamini C, A i E poboljšavaju varenje.

Za očuvanje moždane i fizičke aktivnosti. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma i vitamina grupe B brusnica jača nervni sistem i poboljšava kognitivne funkcije. Ukoliko nema kontraindikacija za upotrebu, brusnicu preporučuju trudnicama - ona podstiče normalan razvoj ploda i smanjuje izraženost toksikoze.

Za zdravlje zuba i desni. Proantocijanidini sprečavaju da se bakterije zalepe za površinu zuba, što čini bobicu efikasnom u borbi protiv karijesa i bolesti desni.

Za mršavljenje. Vitamin C i ostali antioksidansi, pektin, tanini ubrzavaju rastvaranje ćelija masnog tkiva i blokiraju formiranje novih masnih naslaga, stimulišu ubrzavanje razmene materija.

Siberian Wellness 100% koristi to prirodno blago vitamina. Sibirska brusnica ulazi u sastav sledećih proizvoda:

  • "Severna brusnica i B-vitamini" - Essential Vitamins (prah brusnice)
  • Immunotops (brusnica-banana), voćne tablete koje se žvaću s vitaminima A, C i D (prah brusnice)
  • Krema za lice s omega kiselinama - kozmetika s kompleksom ENDEMIX™ (ulje brusnice)

[}item{]