personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
25
December

Darovi Sibira: kopriva

Deo je o tome kako zao korov, koji ne volimo od detinjstva, ne škodi samo ljudima, već ih i leči...

Od svih biljaka Sibira, samo kopriva ima tako nepoželjnu reputaciju - raste pored ograde, peče i nikada vas neće obradovati kada na nju naiđete. Kopriva ima retke sposobnosti i čudesna lekovita svojstva! Popričajmo detaljnije o njima.

Gde raste i zašto toliko peče

Kopriva raste širom Sibira i Dalekog istoka, ima je u Evropi, Aziji i Kini. Biljka raste na vlažnom i plodnom zemljištu, bogata je azotnim materijama. Možete je sresti u vlažnoj šumi, u senci, u gudurama, na obali voda i pored puteva, u blizini naseljenih mesta i železničkih pruga.

Listovi koprive su pokriveni tankim dlačicama - mikro iglicama, koje imaju puno histamina, holina i mravlje kiseline. Sve te materije izazivaju alergijsku reakciju u obliku peckanja i svraba. Kada dotakne čoveka ili životinje, sadržaj iglica se ubrizgava ispod kože - zbog toga se pojavaljuje iritacija. Naučnici smatraju da to svojstvo služi biljci kao zaštita od biljojeda.

Nije samo korov

Dvostruka priroda biljke se vidi i u nazivu: na latinskom Urtica korpiva znači "gori", a na staroruskom "koprina" se prevodi kao "svila".

Ranije su od vlakna koprive šili odeću, tkali tepihe, pleli kanape i mreže za ribolov. Nju su ocenili i u Evropi - kažu, da su uniformu od nje nosili čak i vojnici Napoleona. Za razliku od pamuka, kopriva je mekša i proizvodnja je ekološka - možete je bez problema uzgajati i na zagađenom zemljištu, bez đubriva i hemikalija. Ali za sada nije poznato da li se mogu od nje praviti tkanine, koje će biti u skladu sa svim savremenim standardima.

U Rusiji je kopriva bila deo zdrave ishrane - od nje su spremali salate, kuvali kuvana jela, pravili fil za pite i kuvali čaj. Vekovima je kopriva poznata čoveku po svojim svojstvima da zaustavlja krvarenje i podstiče izlučivanje urina. Svežom koprivom su lečili artritis i reumatizam, koristili su je u slučaju dijabetese, neuroza i bolesti srca. Grci su koristili seme koprive za povećanje muške snage.

Savremena medicina priznaje lekovitu vrednost koprive, danas je koriste u slučaju različitih bolesti i preventivno, široko se koristi u dermatologiji, kozmetologiji, veterini i kulinarstvu.

Vrste koprive

Ukupno ima oko 50 vrsta koprive, otprilike 10 su u Rusiji. Ispričaćemo vam o tri najrasprostranjenije.

Urtica dioica. Viđa se na teritoriji Sibira i Evrope. Jedinke ove vrste koprive su raspoređen prema polu: muške imaju samo staminate, a ženske su samo tučkaste. Poznata je po analgetičkim, antibakterijskim i hemostatskim svojstvima.

Mala kopriva. Jedna od onih koje se najčešće sreću na teritoriji Rusije. Za nju je karakteristično to što se opasne dlačice nalaze na samo na površini lišća, već i na stablima.

Sibirska ili konopljana. Viđa se u Zapadnom i Istočnom Sibiru. Raste svuda i odlikuju je krupni listovi koji izgledaju kao prsti. U kontaktu s kožom ovaj stanovnik Sibira peče, ali ne ostavlja plikove, a njen sok ne zgrušava krv.

Šta ulazi u sastav vrele lepotice

Kopriva je rekorder po koncentraciji vitamina K, koji poboljšava zgrušavanje krvi (u 100 g koprive ima oko 500 mkg uz dnevnu dozu od 120 mkg).
Koncentracija vitamina C u koprivi je duplo veća nego u limunu.
U listovima koprive ima hlorofila, koji poboljšava razmenu materija, rad creva, krvnih sudova, srca i ima moćno stimulativna i tonirajuća svojstva.
U koprivi ima puno dragocenih belančevina, zahvaljujući čemu se smatra da je visoko hranljivi proizvod.
Takođe je u sastavu vitamin A, vitamini grupe B, mineralne materije (mangan, kalcijum, fosfor, kalijum i magnezijum), visoku koncentraciju tanina, flavonoida i dragocenih aminokiselina, što objašnjava moćna antioksidantna i antimikrobna svojstva koprive.

Isključiva korist za organizam

Zahvaljujući velikom broju vitamina kopriva pozitivno utiče na naš organizam. Ovo su samo neka od lekovitih svojstava:

  • jača imuni sistem
  • ubrzava procese razmene i izlučuje toksine
  • reguliše balans hormona
  • normalizuje razmenu lipida
  • povećava tonus creva i materice
  • podstiče izlučivanje urina, žuči, ima baktericidno i hemostatsko dejstvo
  • smanjuje nivo holesterola u krvi
  • pomaže da sačuvate zdravlje očiju
  • ubrzava zarastanje oštećenog tkiva
  • poboljšava rad srca i disanje

Listovi zdrave koprive ulaze u sastav Fito čaja od divljeg bilja № 1 (Čišćenje i drenaža).

Biljna mešavina s kurilskim čajem, senom i kleverom podstiče blago čišćenje organizma i poklanja osećaj lakoće.
Listovi koprive imaju tonirajuće dejstvo na organizam i podstiču izlučivanje proizvoda metabolizma i štetnih materija.
Napitak od sibirskog detoks bilja poboljšava procese razmene u organizmu i odlično je za one koji teže da smanje telesnu masu.

Da li ste znali da ovaj korov ima toliko lekovitih svojstava i da kopriva zaslužuje da nastavite da se upoznajete s njom i da je uvrstite u svoju ishranu?

Arhiva zapisa 2022

[}item{]