personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
11
January

Najneobičniji vodopadi Sibira

Deo je o tome kako ima puno čudesnih mesta u Sibiru, na kojima moćne vode padaju s visine od par metara i fasciniraju svojom lepotom...

Sibir je čudesan predeo, bogat vodenim resursima. Zahvaljujući reljefu i klimi ovde ima puno jezera (koliko je vredan samo Bajkal) i reka, koje nose svoje vode do mora i okeana. Ovde možete videti najlepša dela prirode - vodopade, vode, koje teže da se razbiju o stene i vodene površine. Zaista je predivan prizor, kada uz šum i divlju lepotu ostaješ sam s vodenom stihijom, puštaš ceo svet da sačeka.

Danas želimo da vam ispričamo o pet najinteresantnijih vodopada Sibira. Možda ste čuli za neke, ali se nadamo da ćete sada poželeti i da ih vidite.

Najzagonetniji je u Sibiru: Taljnikov vodopad

Pronađen je 1975. godine, vodopad se nalazi na čudesnom mestu - na platou Putorana u Krasnojarskom kraju, na granici Putoranskog rezervata. Sastoji se od 15 stepenika, pada s planine Trapecija i uliva se u jezero Djupkun.

To je jedan od najtajnovitijih vodopada Sibira. Možda i zato što nije svima suđeno da ga vide: vodopad ispunjava voda samo nekoliko nedelja u proleće, kada se topi sneg. Leti isušuje i pretvara se u mali potok, a zimi je prekriven ledom. Do 1990. godine su smatrali da je vodopad mit, dok nisu izvršena prva merenja. Da, i kako se kasnije ispostavilo nisu bili u pravu jer su govorili da je visina 482 m.

Zapravo je visina vodopada 600-700 m, ali naučnici još uvek nemaju tačnu brojku. Možete stići do Taljnikovog vodopada rekom ili helikopterom i imaćete sreće ako budete ovde kada pada kiša: kažu da je tada vodopad posebno lep.

Predivan tokom cele godine: kaskada vodopada na reci Šinok

Šinokski vodopadi su najveličanstvenija prirodna znamenitost u živopisnoj dolini Soloneškog rejona Altajskog kraja. Iako do njega nije lako stići (najbliže naselje je na 10 km), devet vodenih tokova svake godine privlače lokalno stanovništvo i turiste: dolaze ovde leti kako bi se oduševili, a zimi da uživaju u isklesanim ledenim liticama i penju se po njima.

Od devet su najpoznatija prva tri. U početku turisti nailaze na vodopad Skati, koji su u narodu nazvali Divna fatamorgana jer ne stvara šum i pojavljuje se potpuno neočekivano. Formalno spada u vodene tobogane jer je naklon vode koja pada 30 stepeni, a da bi se smatrao vodopadom mora da ima najmanje 45. Ali sve te brojke ni na koji način ne mogu da umanje njegovu lepotu.

Sledeći vodopad je Rasipni čija je visina 25 m: njegova specifičnost je u tome što prvo pada na platformu, a zatim se raspršti i zbog toga ga ponekad zovu Veliki Skok. Treći vodopad je Sedi - smatra se da je to najviši na Altaju: pada s visine od 72 m i s bukom se skotrlja u klisuru. Zimi njegovi zaleđeni tokovi podsećaju sedu dedinu bradu - možda se tako i pojavio zvaničan naziv. Divno je što se voda u ovim vodopadima može piti jer je po hemijskom sastavu slična mineralnim izvorima.

Vrata koja vode na plato Putorana: vodopad Crveno kamenje

Vodopad se nalazi u klisuri planina crveno-braon nijanse, nalazi se na planinskom vencu Harajelah nedaleko od Norilskog rejona Talnah. Vodeni tok pada s planine čija je visina 600 m u obliku dve kaskade direktno u najčistije jezero čija je dubina do 9 m. U poređenju s drugim vodopadima plato Putorana nije veliki, ali je teško odvojiti od njega pogled. Kažu da je Crveno kamenje mogućnost da vidite plato Putorana u mini obliku. Mnogi turisti dolaze ovamo ne samo zbog unikatnog pejzaža, već i kako bi se penjali po stenama.

Pleni svojom lepotom: vodopad Mali Žombolok

Sveti za iskonske narode Burjatije vodopad je na reci Mali Žombolok i pada s visine od 22 m u okruglu provaliju čiji je prečnik oko 40 m. Oko tog malog jezera rastu stogodišnje jele, čineći mesto bajkovito lepim. Postoji pretpostavka da se ranije ovde nalazila ravnica, ali usled seizmičke aktivnosti je nastala provalija i tako je nastalo još jedno unikatno mesto u Sibiru.

Vodopad svake godine privlači turiste. Najjači je u proleće tokom velike vode, a zimi se zaledi, ali ne u komadu, već formira stalagmite i stalaktite - tako nešto ne možete često sresti. Osim divlje lepote, oko vodopada su i tragovi civilizacije - osmatračnice i stepenice. Neposredno ispod toka je opremljena staza, zato čak i znatiželjni mogu da se istuširaju.

Najživopisniji u Altajskom kraju: vodopad Korbu

Ovaj neobični vodopad u obliku zvona se nalazi na posebnom mestu - na teritoriji Altajskog rezervata, pored grebena Korbu, na istoimenoj reci, koja se uliva u Telecko jezero. Od drugih se Korbu razlikuje zato što pada pod uglom: s 12,5 metara pada voda uz šum i razbija se o kamenje stvarajući lepezu, koja na sunčevoj svetlosti svetli u svim duginim bojama i čak stiže do turista na osmatračnici. Do nje od obale jezera vodi drvena eko staza, koja pomaže da se zaštite retke vrste bilja, mnoge su upisane u Crvenu Knjigu.

Zaista se divna mesta sreću na teritoriji Sibira, je l' se slažete? Veličina i moć sibirske prirode se na različite načine ispoljava, pronalazi svoj lep odraz i u vodenoj stihiji. Da li ste znali da u Sibiru ima toliko predivnih vodopada?

Arhiva zapisa 2022

[}item{]