personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
25
January

Darovi Sibira: kantarion

Ovaj deo je o tome kako legendarna višegodišnja biljka ume da nas smiri i spasi od depresije i infekcija...

Nastavljajući priču o ogromnom Sibiru i njegovom bogatstvu danas ćemo pričati o svima poznatom kantarionu. Ovaj žbun je visok do 30 - 70 cm, ima žute cvetove i raste na obodima šuma, livadama, u listopadnim i četinarskim šumama Severne polusfere, ali nije tako jednostavan kao što se čini na prvi pogled.

U čemu je zagonetka i snaga kantariona

O poreklu kantariona su pisali legende. Smatrali su da se ova biljka pojavila iz pera žar-ptice, koja je donela na zemlju vatru i zatim bila ranjena. Zbog jarko crvenog pigmenta na laticama i listovima ljudi su verovali da se biljka pojavila na mestu kapi krvi, koja je pala s Jovana Krstitelja. S obzirom da kantarion cveta u junu uvek je postojala asocijacija na letnju dugodnevnicu i za nju su vezivali magična svojstva da isteruje zle duhove i da štiti.

Mnogima je interesantno: odakle tako miloj biljci s jarko žutim cvetovima takav naziv? Ova biljka je zaista opasna za krave i ovce jer ih može otrovati i izazvati malaksalost kod životinja. Po drugim pretpostavkama naziv je na ruskom nastao od kazaškog "džerabaj" što znači "vidar rana".

Kantarion su kao lekovitu biljku koristili u Antičkoj Grčkoj i u Rimu, o njenim svojstvima su pisali Hipokrat i Dioskorid. U Drevnoj Rusiji su smatrali da biljka leči od 99 bolesti. Biljnu mešavinu su koristili za lečenje bolesti srca, reumu, prehlade, glavobolje, bolesti jetre, želuca, bešike i ostale.

Nije biljka, već je livadska apoteka

Postoji preko 300 vrsta kantariona, ali u lekovite svrhe se koristi običan kantarion s rupicama. Naziv je dobio zbog malih žlezdi na listovima koje su ispunjene crvenom materijom - hipericinom. Zahvaljujući hipericinu i hiperforinu koji mogu da povećaju nivo serotonina, dofamina i noradrenalina u organizmu, danas smatraju da je kantarion efikasan biljni antidepresiv, što su potvrdila i naučna istraživanja.

Kantarion sadrži puno zdravih materija: antioksidanata, flavonoida (rutin, kvercetin), fenolnu kiselinu i karotenoide (viloksantin, lutein i ostalo), saponine, fitoncide - biljne "antibiotike", tanine i smolaste materije, eterična ulja, tokoferol, vitamine C, P, vitamine grupe B, a takođe gvožđe, cink, mangan, kalijum, selen, bakar.

Kantarion koriste u raznim granama tradicionalne i narodne medicine kao antibakterijsko, antiseptičko, analgetičko sredstvo koje podstiče zarastanje rana, sprečava reumu, podstiče izlučivanje urina i žuči, vezuje.

Korisna svojstva kantariona

Zahvaljujući velikom broju komponenti biljka ima niz pozitivnih uticaja na organizam čoveka:

  • Poboljšava rad nervnog sistema, pomaže da se borite s narušavanjem sna i depresijom.
  • Ubrzava ćelijsku regeneraciju i efikasno zarasta rane, posekotine i povrede.
  • Olakšava simptome predmenstrualnog sindroma kod žena.
  • Ima snažno laksativno dejstvo, podstiče izlučivanje iz organizma štetnih materija i sprečava formiranje kamenja u bubrezima.
  • Stimuliše rad puteva za izlučivanje žuči, poboljšava izlučivanje žuči i normalizuje rad creva.
  • Jača zidove krvnih sudova, normalizuje vensku i kapilarnu cirkulaciju, poboljšava prokrvljenost svih organa.

Kantarion ulazi u sastav Fito čaja od divljeg bilja № 6 (Zaštita jetre)Baikal Tea Collection.

Biljna mešavina na bazi kantariona, vratića i kukuruzne svile podstiče blago čišćenje od toksina i proizvoda njihovog metabolizma, povećava odbrambene funkcije jetre i sprečava razvoj upalnih procesa.
Sličan detoks pomaže da smanjite opterećenje na unutrašnje organe i da povećate tonus organizma.

Da li ste znali da kantarion ima tako bogatu istoriju i tako puno korisnih svojstava?

Arhiva zapisa 2022

[}item{]