personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
22
February

Verzije porekla reči "Sibir"

Deo je o tome koliko verzija ima poreklo reči "Sibir", ali naučnici i dan danas nisu utvrdili koja je verzija tačna...

U našoj Knjizi Sibira već smo dosta pričali o tajnama i zagonetkama ogromnog i moćnog kraja. Mnogima reč "Sibir" ističe veličinu te zemlje, bogatu istoriju, kulturu, unikatnu prirodu. 8. novembra u Rusiji su obeležili Dan Sibira, a danas smo odlučili da postavimo sebi jednostavno i istovremeno važno pitanje: zbog čega se tako zove?

Naučnici nemaju jedinstveno mišljenje o etimologiji reči "Sibir". Postoji nekoliko verzija o poreklu, i svaka ima svoje argumente i osnove. Ali sve one potvrđuju jednu činjenicu: teritorija istočno od Uralskih planina do Tihog okeana se zvala "Sibir" mnogo pre dolaska Rusa. Pogledajmo najpopularnije hipoteze.

Zvanične verzije

Po jednoj teoriji reč "siber"/"čiber" na turkijskim jezicima znači "lep, predivan". Potpuno je moguće da su stari Tatari bili inspirisani lepotom sibirske prirode, kao i mi danas. Poznato je da su voleli da daju svemu jednostavne i jasne nazive: na primer, jezero Čebarkulj u prevodu s tatarskog označava "lepo jezero".

Po drugoj verziji ovaj naziv ima mongolski koren. Reč "šibir" (Sibir) s mongolskog se prevodi kao "močvarno područje pokriveno šumom". I ako se setite prirode južnih delova Sibira, ona je u skladu sa tom slikom: brezove šume ovde smenjuju močvare. Mongoli, koji su došli u Sibir s jugoistoka, nisu mogli da ne prođu kroz močvarne nizije.

Treća verzija je povezana s nazivom etničke grupe koja se zove "sabir" ili "sipir". Pretpostavlja se da je ta grupa živela na obali Irtiša u delu savremenog Toboljska i dugo je bila u interakciji s drugim etničkim elementima Zapadnog Sibira, Kazahstana i Srednje Azije. Nije isključeno da su Rusi tada mogli da nazovu teritoriju po nazivu naroda koji je tamo živeo. Poznato je da se do XIII veka reč "Sibir" koristila samo za naziv nacionalnosti i kasnije su počeli da njome nazivaju teritoriju na kojoj žive ljudi.

Nezvanične verzije

Verovatno je najmanje popularna verzija da je reč "Sibir" nastala od ruske reči "sever", iako je u odnosu na Moskovsku Rusiju teritorija bila istočno, a ne severno. Čini se da je malo izmišljena verzija da je toponim "Sibir" nastao spajanjem engleske reči sea i bear, što znači "morski ili beli medved". Ali Englezi su saznali za Sibir mnogo posle Rusa, zbog toga verovatno nema veze s engleskim.

U skladu s još jednom turkijskom hipotezom, reč "Sibir" je mogla da nastane od dva korena - su "voda" i bir "divlja šuma".

U tatarskom jeziku reč "seber" znači "mete snežna mećava", što možemo povezati s surovom sibirskom klimom. U mongolskim i burjatskim bajkama i verovanjima se sreće planina Simir, po kojoj je takođe mogao da se nazove region.

U nekim kavkaskim jezicima postoji sličnost muškog imena Sibir, Sibirbek, a među turskim narodima je bila rasprostranjena reč Šibir. Postoji pretpostavka da su od tih ličnih imena nastale mnogobrojna turska prezimena - Saburov, Sijerov, Šipurov i ostala.

Naveli smo samo deo poznatih verzija porekla reči "Sibir". I dok savremeni naučnici nastavljaju da se prepiru o etimologiji naziva, mi možemo pažljivo pratiti i i proučavati njihove hipoteze. A koja verzija vama deluje najrealnije?

Arhiva zapisa 2022

[}item{]