personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
8
February

Darovi Sibira: kruščica

Deo je o tome kako nežna biljka s ružičastim cvetovima i ogromnim potencijalom pomaže u lečenju i prevenciji raznih bolesti...

Ukoliko slučajno sretnete drečavo zelene listove koji vire ispod snega dok šetate zimi po šumi, moguće da je to kruščica. Zimzelena lepotica zna kako da nas obraduje i kada je hladan period godine. Zbog čega je još dobra?

Kruščica je niska, višegodišnja divlja biljka iz porodice vresova, raste u šumi i uglavnom u Severnoj hemisferi. Na teritoriji Rusije carica zime se može naći u Sibiru i na Dalekom Istoku, a u Republici Komi je uneta u Crvenu knjigu.

Kruščica ima razgranato stablo visine do 15 cm i čvrsto korenje, koje joj omogućava da ostane na površini čak i kada su niske temperature. Ružičasti cvetovi u obliku zvona čine kišobrane po 8-12 komada i ispuštaju slatkast miris mentola.

Posebno mesto zauzima u istoriji

Prva lekovita svojstva kruščice su primetili još severoamerički Indijanci - oni su jako poštovali ovu biljku: pomoću listova su zaustavljali krvarenje, cvetove su koristili protiv bola u leđima, lečili su upale očiju. U prevodu s jezika Indijanaca naziv kruščica se prevodi kao "deli na sitne komade", što ističe sposobnost biljke da usitni i izbaci kamen iz bubrega.

Po mišljenju naučnika, prvi evropski stanovnici su od Indijanaca preuzeli iskustvo u korišćenju kruščice i aktivno su je koristili u slučaju bolesti bubrega i reume, koristili su je umesto zeljonke i joda. Tokom građanskog rata u SAD-u njome su lečili vojnike, koji su se razboleli od tifusa. Danas je kruščica na zvaničnom spisku lekovitog bilja SAD-a i Nemačke kao sredstvo koje tonira i sprečava reumu.

U sibirskoj narodnoj medicini kruščica se vekovima koristila u slučaju krvarenja materice, otoka, spuštanja unutrašnjih organa, dijabetesa, u slučaju bolesti želuca i jetre.

Biljka koja je prebogata

Zimzeleni polužbun je lider u koncentraciji antioksidanasa i korisnih mikroelemenata. Kruščica ima puno vitamina i sadrži flavonoide, glikozide, smole, tanine, eterična ulja, organske kiseline i metil estre.

Zahvaljujući bogatom hemijskom sastavu kruščica ima razna lekovita svojstva:

Protivupalno dejstvo: efikasno otklanja upale u organizmu, smanjuje bol, podstiče zarastanje rana.

Laksativni efekat: izbacuje višak tečnosti iz organizma i sprečava pojavu otoka.

Imunomodulirajuće svojstvo: stimuliše rad ćelija imuniteta, povećava odbrambene funkcije organizma i jača njegovu sposobnost da se bori s infekcijama.

Antioksidantna aktivnost: podstiče neutralizovanje slobodnih radikala i sprečava oksidativni stres u ćelijama, usporava procese starenja.

Hepatoprotektorno dejstvo i poboljšanje varenja: zahvaljujući sadržaju unikatnih gorkih materija kruščica štiti ćelije jetre i čisti je, poboljšava peristaltiku creva i normalizuje razmenu materija, podstiče mršavljenje.

Savremena medicina smatra da je ova biljka posebno dobra za ženski organizam, čime se i objašnjava široka upotreba u ginekologiji. Može da stabilizuje nivo hormona i rad žlezdi koje luče sekrete, pozitivno utiče na polne organe, sprečava razvoj patologije.

Zahvaljujući tim svojstvima kruščica je u sastavu biljnog kompleksa "Orthilia & Wintergreen" serije Essential Botanics, koja je stvorena s ciljem da pruži podršku ženskom zdravlju.

Kako deluje:

  • Minimalizuje rizik od upalnih procesa u organima male karlice.
  • Pruža protivmikrobno dejstvo.
  • Jača lokalni imunitet.
  • Normalizuje rad reproduktivnog sistema.
  • Smanjuje rizik od upala u periodu pre menopauze i tokom menopauze.

"Orthilia & Wintergreen" – gotovo rešenje za blagu zaštitu ženskog zdravlja i prevenciju upala.

Da li ste znali za kruščicu i koja čudesna svojstva ona ima?

Arhiva zapisa 2022

[}item{]