personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
14
March

Darovi Sibira: kurilski čaj

Deo je o tome kako legendarna Potentilla pomaže svakome da bude zdrav - jednostavno i slučajno, odmah dospeva u čaj.

Sibir ima ogroman broj dragocenog bilja. Danas želimo da popričamo o jednom od onih koje najviše cene - kurilskom čaju, koji se u botanici zove Potentilla.

Za početak hajde da pogledamo nazive: naučni su povezani s oblikom lista biljke, koja se sastoji od 3-5 listova i podseća na pileću nogu. Kurilski čaj je dobio naziv zato što su narodi koji žive od Urala do Kurilskih ostrva upotrebljavali listove i cvetove biljke kao lekoviti tonirajući napitak.

Kako izgleda i gde raste

Kurilski čaj obitava od Sibira i Dalekog Istoka do planinskih delova Srednje Azije. Može se videti u Kini, Mongoliji i Japanu.

Lako je prepoznati kurilski čaj: to je razgranat žbun čija je visina 50-150 cm s bujnom okruglom krošnjom i intenzivno žutim cvetovima čiji je prečnik do 3 cm. Mada, nije toliko lako diviti mu se u divljini - biljku privlače planinski predeli, stene i kamenite padine, raste na obali reka, u šipražju planinskih šuma.

Danas kurilski čaj koriste u različite svrhe: sade ga kao kvalitetnu ukrasnu biljku, od njega prave žive ograde i kozmetiku, ali veći deo svojih poklonika je osvojio svojim korisnim svojstvima, zbog toga ga najčešće piju.

Legendarna čudo-biljka

Retko o nekoj biljci pričaju legende, ali Potentilla je zaslužila tu pažnju. Još u starim pričama se govori o tome da je ruski junak Ilija Muromec sakupio snagu pre boja s Solovjem-Razbojnikom na livadi posutoj žutim cvetovima Potentilla, udišući miris njenog korenja!

Poznato je da su prva korisna svojstva ove biljke otkrili monasi s Tibeta, koji su smatrali da je lek protiv mnogih bolesti. Koristili su koren Potentilla u slučaju rastrojstva digestivnog trakta, otoka donjih udova, ženskih bolesti i bolesti respiratornog trakta. U Mongoliji listove i cvetove su koristili kod neuropsihičkih rastrojstava. Stanovnici Kamčatke su pili tinkturu od listova u slučaju jakog bola u stomaku, a na Sahalinu su tinkturu koristili za lečenje tuberkuloze pluća.

Savremena medicina ne samo da potvrđuje narodno iskustvo koje se prikupljalo vekovima, već nastavlja da proširuje predstave o lekovitoj vrednosti kurilskog čaja.

Korisna svojstva "svemoguće biljke"

Biološka aktivnost kurilskog čaja se objašnjava raznovrsnošću hemijskih jedinjenja u sastavu. Velika koncentracija fenolkarbonskih kiselina, tanina i flavonoida (kvercetin, kempferol) omogućava biljci da ima široki terapeutski uticaj na naš organizam. U narodu su biljku Potentilla zbog njenih lekovitih svojstava i zvali "svemoguća".

Jedno od glavnih svojstava kurilskog čaja, koje potvrđuju naučnici je protivmikrobno. Biljci pomažu da se efikasno odupre bakterijama i virusima biološka jedinjenja kao što su flavonoidi, eterična ulja, tanini, alkaloidi i smole.

Sredstva na bazi kurilskog čaja pružaju moćno baktericidno dejstvo na izazivače crevnih infekcija, pomažu kod disbakterioze i trovanja, otklanjaju simptome gorušice i meteorizma, obnavljaju crevnu mikrofloru.

Kurilski čaj se široko koristi kod ginekoloških upala, materija koja ulazi u sastav podstiče povoljno lečenje erozije, kandide, mioma.

Potentilla je poznata po svojim svojstvima da podstiče izlučivanje urina i žuči. Zahvaljujući aktivnim komponentama u sastavu tinkture podstiče normalizovanje rada urinarnog sistema i obnavlja balans vode i soli. U slučaju bakterijskih cistitisa i uretritisa smanjuje bol i sprečava sakupljanje mikroba na zidovima uretera.

Kurilski čaj može da pruži moćno imunokorektivno dejstvo. U listovima i cvetovima biljka ima puno vitamina C - otprilike isto kao i bobice crne ribizle. U slučaju infekcija napitak na njegovoj bazi efikasno obnavlja imune i odbrambene snage organizma.

Ništa manje čudna su i sedativna svojstva kurilskog čaja, koja zaista pružaju blago umirujuće dejstvo, normalizuju san, zbog toga se njegov uticaj na organizam često poredi s uticajem lekovite valerijane. Tinktura na bazi kurilskog čaja se često koristi za borbu sa stresom.

Gde tražiti kurilski čaj

Možete sami skuvati kurilski čaj Potrebno je sakupiti mlade izdanke s listovima i cvetovima, preliti vrelom vodom i u vašoj šolji će biti providan napitak žute boje, koji po ukusu podseća na crni čaj.

Ko nije stigao da pripremi biljku može da koristi gotovo rešenje: kurilski čaj je u sastavu Fito čaja od divljeg bilja № 1 (Čišćenje i drenaža) kolekcije Baikal Tea Collection.

Biljna mešavina sa senom, kurilskim čajem, čičkom, listovima ribizle, frangule i klevera podstiče blago prirodno čišćenje organizma, podstiče izlučivanje viška tečnosti i da se rešite sakupljenih toksina. Zahvaljujući bokvici napitak poboljšava stanje crevne mirkoflore, normalizuje opšte stanje organizma.

Zdrav napitak stimuliše i tonira organizam, poboljšava procese razmene, poklanja osećaj lakoće i čak podstiče mršavljenje.

Da li ste znali da vama dobro poznat kurilski čaj iz Sibira ima toliko moćnih svojstava? Ako niste nadamo se da vam je ovaj članak bio interesantan i koristan!

Arhiva zapisa 2022

[}item{]