personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
12
април

Rezervati u Sibiru. 1. Deo

Glava je o tome koliko puno interesantnih stvari čuva u sebi teritorija Sibira koja je posebno zaštićena i u kojoj živi priroda...

Najčistiji vazduh kojim je nemoguće nadisati se, veličanstvene planine - kao divovi koji mame svojom lepotom, doline četinarskih šuma, tepisi različitog bilja, tirkizna planinska jezera koja odražavaju vrhove i tišina koju ukrašavaju pesme reka, vodopada i zvuci ptica...sve su to rezervati u Sibiru!

Jako puno čudesnih mesta za one koji cene netaknutu prirodu čuva Sibir - na njegovoj teritoriji se nalazi 22 rezervata i svaki je predivan i unikatan.

Jedan od najstarijih rezervata je Barguzinski koji se nalazi na severoistočnoj obali jezera Bajkal. Bagruzin je snažan istočni vetar koji duva u ovim mestima. Rezervat je osnovan 1916. godine s ciljem da se sačuvaju populacije samura. Danas na teritoriji rezervata živi preko 400 000 jedinki, a takođe i preko 40 vrsta drugih sisara, među kojima su vuk, lisica, mrki medved, losevi i zečevi. Najvažnije prirodne znamenitosti rezervata su dolina reke Šumilihe i planinska jezera, vodopad na Šumilihi, živopisan rt Valukan i reka Južni Birikan, na čijoj obali se nalazi puno retkog bilja.

U Putoranskom rezervatu koji se nalazi u severozapadnom delu Srednje sibirske visoravni nalazi se najviši u Rusiji Talnikovi vodopad - 700 metara je njegova snaga i lepota. 2010. godine rezervat je postao deo spiska Svetskog prirodnog nasleđa UNESCO. Nekada je ovde bio vulkan, a danas ovde dolaze naučnici i turisti iz cele zemlje. Nije dozvoljen samostalan dolazak do rezervata: turiste dovode iz Norilska zimi - motornim sankama, a leti - rekom. Za najhrabrije organizuju ture u helikopteru iznad platoa. Među posebnim objektima zaštite su guska crvenovoljka, berkut, severni soko, orao belorepan i mali labud. U rezervatu se nalazi i jezero Vivi koje obožavaju turisti: ono pleni svojom lepotom i izuzetno je jer je njegova jugoistočna obala geografski centar Rusije.

Na teritoriji Altajskog rezervata je čuveno Telecko jezero - jedno od najdubljih u Rusiji i svetu. Rezervat je napravljen za zaštitu jezera i divljači 1932. godine. Ovde su prozračna jezera pored visokih brežuljaka i alpskih livada, a tajga je pored tundre. Na ovom čudesnom mestu je sačuvano puno vrsti flore i faune. Ovde možete videti unikatno bilje koje je u Crvenoj knjizi ili na ivici nestanka - Rheum compactum, Erythronium sibiricum, Trollius asiaticus. Ovde žive i povećavaju areal severni jeleni, snežni leopardi, divlji marali i kabarga.

Još jedna znamenitost republike Altaj je Katunski rezervat koji se nalazi u najvišem delu Altaja - na Katunskom grebenu. Glavna vodena arterija rezervata je reka Katunj koja izvire na južnom delu grebena kod planine Beluhe - najviša planina u Sibiru. Zona rezervata ima unikatnu faunu: na njenoj teritoriji živi oko 55 vrsta životinja, među kojima je snežni leopard koji nestaje. Rezervat ima i svoj botanički raritet - brežuljak Revjakina - višegodišnja biljka s debelim stablom koje se lako uočava među ljubičastim cvećem. Još jedno prirodno bogatstvo rezervata - njegova jezera kojih ima oko 135.

Čini se da raznolikost pejzaža Pribajkalja dolazi do izražaja odmah u Bajkalskom rezervatu koji se nalazi na južnoj obali Bajkala i u centralnom delu grebena Hamar-Daban. Najveći rezervat je neobično lep. Četinarske i listopadne šume su dom za preko 300 vrsta životinja: ovde žive mrki medvedi, vukovi i lisice, divlje svinje, losevi, severni jelen, sibirska srna, samur, mala lasica, velika lasica, žderavac, a takođe rečne vidre, zečevi, veverice, kanadska veverica, altajska krtica, sorek i voluharice. U rezervatu je preko 20 vrsti koje su unete u Crvenu knjigu, među kojima je zlatni koren, japanska perunika i Neottianthe cucullata. Možete uživati u unikatnoj prirodi Bajkala tokom ekskurzije po specijalno opremljenim turističkim stazama.

Na zapadnoj obali Bajkala se nalazi Bajkalsko-Lenski rezervat – ovde počinje najduža reka u Rusiji - Lena. Rezervat mami lepotom divlje prirode i potpunim odsustvom civilizacije. Na teritoriju možete doći vodom i ukoliko imate sreće videćete bajkalsku foku. Ipak simbol rezervata je mrki medved - ovde možete domaćina tajge videti češće nego čoveka. Rezervat je napravljen 1986. godine na inicijativu ljudi koji proučavaju Bajkal i predstavlja rezervat za veliki broj životinja - samura, vidru, mošusnog jelena, divljeg severnog jelena i losa, ovde na teritoriji slobodno šetaju jeleni.

Na istočnoj obali Bajkala se nalazi Zabajkalski nacionalni park koji je osnovan 1986. godine s ciljem da se sačuva prirodni kompleks basena jezera. U sastavu parka je poluostrvu Sveti Nos, Uškanji ostrva - voljeno mesto bajkalske foke koja je uneta u Crvenu knjigu i Čivirkujski zaliv. U razne delove parka možete stići ekološkim stazama. Na teritoriji rezervata rastu sibirska jela, sibirski kedar i bor. Preko 20 vrsti biljaka koje su u parku su unete u Crvenu knjigu RF. Među uobičajenim stanovnicima parka - medvedi, losevi, velika lasica, samuri, jeleni. Od registrovanih ptica 19 vrsta je uneto u Crvenu knjigu - belorepan, buljina, crna roda, a od riba - bajkalska jesetra.

Zabajkaljski kraj se može pohvaliti rezervatima kao što su Daurski i Solohondinski koji poražavaju svojom veličinom i ogromnim stepama i velikim brojem jezera. Torejska jezera su vizit karta Daurskog rezervata - igraju važnu ulogu u spašavanju unikatnih pernatih životinja - crnog i daurskog grusa, velike droplje, guske labuda i reliktnog galeba.

Sohondinski rezervat zauzima uzvišen deo Hentej-Čikojske visoravni. U centru rezervata je planinski masiv Sohondo - jedan od najviših i najlepših vrhova Zabajkalja. Divno je to što u ovom planinskom vrhu izviru reke, koje pripadaju basenima okeana - Tihog i Severnog ledenog. Živopisno mesto rezervata je Bukukunsko jezero, koje se nalazi u gornjem toku reke Bukukun na visini od 1884 metara iznad nivoa mora. U jezeru boravi riba azijska pastrmka, koja zbog tamne nijanse i malih dimenzija spada u endemsku vrstu. Azijska pastrmka često privlači ka obali jezera mrke medvede.

Nastavljamo da pričamo o rezervatima Sibira i njihovim karakteristikama u narednom materijalu.

A za sada želimo da vas podsetimo da su rezervati posebno čuvana teritorija. Pre posete se potrudite da proučite pravila - poštovanje jednostavnih preporuka će pomoći da sačuvamo lepotu netaknute prirode, da ne narušimo život lokalnim stanovnicima i učiniće vaše putovanje privlačnim i bezopasnim.

[}item{]