personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
10
мај

Darovi Sibira: bokvica

Deo je o tome kako bokvica ne samo da podstiče zarastanje rana, već i pozitivno utiče na naše zdravlje i lepotu...

Bokvica je naš stari drug iz detinjstva i najpoznatiji prirodni "flaster". Igrajući se s društvom na ulici kada se dešavalo da se izgrebemo ili isečemo, prvo što smo radili jeste da smo tražili list bokvice kako bismo ga zalepili na ranu i što pre nastavili da se igramo. Ipak ova biljka ima i puno drugih pozitivnih svojstava - o njima ćemo i popričati.

Opis: putnik sladak

Bokvica pripada porodici Plantágo i ima preko 150 vrsti jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka i žbunova. Ovaj naziv je verovatno dobila zbog svoje sposobnosti da raste duž puteva i zbog neobičnog oblika listova koji podseća na tragove ljudskih stopala. Sama reč je od latinske reči planta (stopalo, đon) i ager (zemlja, suša). U narodu su joj davali različite nazive, ali svi su podsećali na putnika, čoveka koji ide putem (ukoliko nije bilo u jeziku prevoda reči "putnik").

Bokvica izgleda vrlo privlačno. Sitni cvetovi su u obliku točka, nalaze se na uspravnoj stabljici čija je visina do 45 cm, a plod je kao kapsula puna semena. Zahvaljujući tome što semena bokvice mogu da se zalepe za obuću ljudi i krzno životinja raste svuda - duž staza, u šumama, na livadama, pored vode, u dvorištima i vrtovima širom Rusije, osim u regionima koji su na krajnjem severu.

Šta ulazi u sastav

Formula bokvice se sastoji kako od jednostavnih elemenata, tako i od složenih jedinjenja. U semenu bokvice ima puno masnih kiselina, proteina i planteoze, u listovima ima kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, bakra i nekih drugih mikroelemenata. Listovi takođe sadrže polisaharide koji imaju protivupalno dejstvo i podstiču zarastanje rana, veliku količinu flavonoida, koji učestvuju u oksidativnim procesima obnavljanja.

Razni delovi biljke imaju u sastavu pektine (semena - do 40%, listove - do 20%), vitaminski kompleks (vitamine K, C), karoteonoide, saponine, tanine, aukubin glikozid s širokim spektrom delovanja, organske kiseline.

Lekovita svojstva

Lekovita svojstva bokvice su poznata još od antičkog doba. Vidari su koristili listove za zaustavljanje krvarenja, zarastanje opekotina, upala, a sok kao sredstvo koje jača organizam i za lečenje raznih bolesti (čak i tuberkuloze).
Zahvaljujući unikatnom biohemijskom sastavu i interakciji svih materija bokvica pruža antiseptičko dejstvo, podstiče zarastanje rana, zaustavlja krvarenje, omekšava, ima protivupalno dejstvo, sedativno, analgetičko, podstiče izlučivanje urina i tonira. Savremena medicina i kozmetologija koriste listove i semena biljke kao lekovitu sirovinu i bokvica se koristi kao sredstvo za lečenje različitih bolesti.

Zbog čega je dobra za organizam

Održava normalan rad digestivnog trakta
Bokvica reguliše varenja, povećava apetit, smanjuje tonus glatkih mišića želuca i creva, obnavlja u slučaju gastritisa i ostalih oštećenja sluzokože digestivnog trakta. Iridoidni glikozidi, aukubin, katalpol jačaju sekreciju želudačnog soka, povećavaju njegovu kiselost.

Zarastaju rane
Fitoncidi koji ulaze u sastav ubijaju bakterije, a vitamin K povećava zgrušavanje krvi.

Pomaže kod bolesti disajnih puteva
Zahvaljujući sluzi, fermentima, fitoncidima bokvica sprečava hrkanje: razređuje i izbacuje sluz, stimuliše aktivnost resica epitela disajnih puteva.

Smanjuje nivo holesterola
Saponini, flavonoidi, hidroksicimetna kiselina i pektini pružaju hipoholesterinski efekat.

Efikasna je kada se koristi u kozmetičke svrhe
Bokvica podstiče regeneraciju oštećenog tkiva, umiruje i omekšava kožu, čisti pore, povećava elastičnost tkiva, ujednačava ten lica:
– bioflavonoidi kao moćni antioksidansi usporavaju procese starenja i povećavaju elastičnost kože;
– vitamini štite kožu od štetnog uticaja slobodnih radikala, stimulišu formiranje kolagena i hrane kožu;
– salicilna kiselina smanjuje ispoljavanje simptoma, koja su svojstvena masnoj i problematičnoj koži;
– dubilne materije normalizuju funkcije lojnih žlezdi;
– polisaharidi obnavljaju balans vode u koži.

Zahvaljujući širokom spektru korisnih svojstava bokvica ulazi u sastav mnogih proizvoda Siberian Wellness-a:

[}item{]