personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
13
јун

Darovi Sibira: zlolesina

Deo u kome zlolesina raduje neponovljivim ukusom, leči sve bolesti i podmlađuje...

Koliko je lepa zlolesina! Gledaš u grane sa srebrnkasto-zelenim listovima koje su prepune zlatnih bobica i odmah shvataš zašto su je tako nazvali. U narodu biljku zovu i "sibirski ananas" - zbog kiselo-slatkog ukusa, koji je blago gorak i ima voćnu aromu.

Sibirci vole zlolesinu: pripremaju od nje ukusan džem i marmeladu, mogu da je zalede, kuvaju kompot. I ne samo zato što je žbun rasprostranjem u Sibiru: jednostavno znaju da te bobice čuvaju u sebi recept zdravlja i mladosti, i svaka predstavlja vitaminsko-mineralni kompleks. Upravo zbog bogatog "unutrašnjeg sveta" zlolesina se koristi u medicini i kozmetologiji, ulazi u sastav unikatnih dodataka ishrani, sirupa, dražeja, zubnih i mednih pasti.

Zlolesina će sprečiti bilo koju pošast

Lekovita svojstva biljke su pronašli još tibetanski lekari koji su koristili zbog različitih bolesti sve njene delove - od korena do pupoljaka i latica. Danas su u fokusu plodovi. Svaka bobica sadrži oko 200 različitih fitohemijskih materija: ovde je i pun komplet omega-kiselina (polinezasićena omega-3, -6, -9 i čak -7) i 10 vitamina koji su neophodni za prevenciju i lečenje različitih bolesti, i 24 najvažnija mikroelementa, uključujući kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i dragocene flavonoide, koji učestvuju u mnogim biohemijskih procesima u organizmu i pružaju antioksidantno dejstvo.

Mnogima je sibirska zlolesina poznata pre svega kao sredstvo koje sprečava prehladu i grip, ali spisak korisnih svojstava je veliki:

- ima protivupalna i antibakterijska svojstva - stimuliše zarastanje različitih čireva, rana i opekotina, dobra je za zglobove;
– ima efekat omotača, zbog toga pomaže kod bolesti digestivnog trakta (ipak, ukoliko je povišena kiselost bolje je ne koristiti je);
– poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema jer smanjuje nivo holesterola i arterijski pritisak;
– zbog velike količine vitamina C aktivira rad imunog sistema, a zahvaljujući korisnim mastima i karotinoidama pouzdano štiti ćelije jetre;
– sadrži veliku količinu serotonina - hormona sreće, što povoljno utiče na različite funkcije organizma i naše psihološko stanje.

Ima puno povoda da zavolite zlolesinu i da je dodate svojoj ishrani, ali nismo još rekli da nema ravnih zlolesini i kada se radi o lepoti.

Zlatan ključ mladosti i dugovečnosti

Ulje zlolesine je pravi pronalazak za one koji su odlučili da se suprotstave borama. Kako biste sačuvali elastičnost kože i sprečili ispoljavanje znakova starenja potrebno je da redovno hranite kožu neophodnim antioksidansima i vitaminima kojih ima u izobilju u ulju zlolesine. Ulje dobijaju od bobica zlolesine (njih prerađuju zajedno sa semenkama), a najbolje je ulje koje je dobijeno metodom hladnog ceđenja.

Kako deluje prirodni eliksir mladosti:

1. Ulje sadrži polifenole koji povećavaju broj matičnih ćelija koje cirkulišu, zahvaljujući čemu su procesi obnavljanja tkiva intenzivniji i bez upala.
2. Ulje zlolesine - jedno od najbogatijih izvora biodostupnog beta-karotena: ovaj antioksidans štiti ćelije kože od prevremenog starenja, hraneći je iznutra.
3. Vitamini B grupe normalizuju procese razmene, a velika koncentracija vitamina C stimuliše sintezu kolagena, zbog čega je koža zategnuta, zdrava i elastična.

Kao kompanija koja je rođena u Sibiru, Siberian Wellness posebno poštuje čudo-bobicu iz rodnog kraja i njena svojstva, zbog toga zlolesina ulazi u sastav nekoliko proizvoda za lepotu i zdravlje:

Krema za lice s omega-kiselinama (ulje zlolesine);
BeautySense i "BEAUTY Box (ulje zlolesine).

[}item{]