personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
11
јул

Darovi Sibira: crna aronija

Deo je o tome kako crna aronija pruža podršku srcu i krvnim sudovima

Kiselo-slatka, opora - mnogima je poznata kao crna oskoruša ili jednostavno crni plod. Bobice aronije iako nisu velike, veoma su korisne. I čak njihov naziv se prevodi s grčkog kao "pomoć", "korist". A plemenita, duboka i prepoznatljiva crna boja snabdeva bobice materijama koje boje - antocijanima.

Domovina žbuna aronije je Severna Amerika. U Evropi su ovu biljku upoznali u XIX veku, ali su je uzgajali samo u dekorativne svrhe. U Rusiju je crna aronija stigla 1930. godine, dovezli su je u stanicu bobičastog voća u Gorno-Altajsk, odakle je krenula da se širi po zemlji.

Blago za naše srce

Crna aronija je poznata pomoćnica koja utiče na dobar rad kardiovaskularnog sistema.

Ima veliku količinu vitamina P koji je odgovoran za stanje krvnih sudova. Ovaj važni vitamin jača zidove krvnih sudova, povećava njihovu otpornost na uticaj intenzivnog krvotoka, pomaže da se spreči povećana propustljivost kapilara.

Crna aronija je bogata i mineralima. Ima gvožđe, fluor, kalcijum, molibden, a u posebno velikoj količini - kalijum i magnezijum. Upravo te dve materije u velikoj meri utiču na rad srčanog mišića, obezbeđuju pravilno funkcionisanje srčanog ritma. Zbog toga je aronija efikasno sredstvo za prevenciju i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Svestrana i raznolika

Crna aronija je dobra i za digestivni trakt. Sadrži puno pektina koji predstavlja moćno sredstvo detoksikacije: prikuplja štetne materije u crevima i izlučuje ih. Tanini koji poklanjaju crnom plodu opor ukus imaju jako izraženo antiseptičko dejstvo. Interesantna specifičnost biljke je što akumulira jod zbog čega je dobra za štitnu žlezdu. A keratin i antocijani koji se nalaze u aroniji štite naš vid: podstiču poboljšanje mikrocirkulacije u krvnim sudovima mrežnjače i povećavaju sintezu izuzetno osetljivih pigmenata oka - rodopsina.

Vitaminski sastav bobice je raznovrstan. U crnoj aroniji ima puno vitamina B grupe, oni pozitivno utiču na rad nervnog sistema. Plodovi su bogati vitaminima A, K, E, a takođe vitaminom C - prirodnim zaštitnikom imuniteta.

Puno korisnih svojstava ima ova interesantna biljka. Upravo zbog toga crnu aroniju cene u našoj Kompaniji, dodaju je proizvodima za zdravlje i lepotu, kao što su:

"Aronija i lutein" - Essential Botanics;
"Synchrovitals VII".

[}item{]