personal
Na našem blogu saznaj kakav je pravi Sibir!
Putuj po beskrajnom prostoru Altaja, Bajkala i Jakutije. Upoznaj se s unikatnom prirodom i uplovi u istoriju surovog, tajanstvenog Sibira!
10
August

Darovi Sibira: šipak

Deo 3. U kojoj vam šipak popravlja raspoloženje i imunitet

"On je i živa ograda u vrtu, i hrana za drozda, i mirisna tinktura protiv obične prehlade" - ranije su tako pričali o šipku. I danas je taj bodljikavi žbun kao i ranije dobar i univerzalan. Sibirci vole šipak zbog prijatnog mirisa i lepote - njegovo cvetanje u maju-junu označava početak leta, a poštuju ovu biljku zbog lekovitih svojstava i opraštaju mu trnje.

Lepi bodljikavi i lekoviti

U narodu šipak često zovu divlja ruža: zapravo ova čudesna biljka spada u porodicu ruža i predstavlja pretka svih vrsta kultura ruža. Na teritoriji Rusije se sreće nekoliko desetina vrsta, među najpopularnijim su naborana ruža i majska.

Cvetovi su kao pravilo roze boje. Po njihovim laticama možete odrediti doba dana: svakog dana se otvaraju rano ujutro i zatvaraju u 7 uveče. Nakon što latice opadnu, izrastaju braon-crveni plodovi ovalnog oblika - pravo blago vitamina. U plodovima su hranljive materije, koje utiču na najvažnije procese u organizmu.

Šipak je bolji od sedam lekara

Tako glasi narodna mudrost i možemo joj verovati!
U Rusiji šumski šipak su u lekovite svrhe koristili još u XVI veku, i njegovi plodovi su bili čudesan lek. Danas pristalice i zvanične i alternativne medicine potvrđuju da je šipak zdrav. I to nije ništa čudno!

1. Po sadržaju vitamina C šipak je iznad najcrnje ribizle i citrusa, zbog toga je tako efikasan u borbi protiv patogenih bakterija i virusa. Tinkture i biljni čajevi na bazi šipka pružaju protivupalno dejstvo, smanjuju bol i skidaju temperaturu, pomažu vam da pobedite virusne respiratorne infekcije i grip.

2. Šipak je bogat i vitaminima B grupe, flavonoidima, vitaminima E, K i A, njegovi plodovi su bogati kalcijumom, kalijumom, fosforom, zbog toga vam pomažu da se regenerišete, dobri su u slučaju anemije i povišenog holesterola, podstiču jačanje krvnih sudova i poboljšavaju cirkulaciju.

3. Plodovi šipka pružaju blagi laksativni efekat, zbog toga podstiču izlučivanje toksina iz organizma.

4. Takođe su bogati pektinom i celulozom, što povoljno utiče na rad digestivnog trakta i razmenu materija. Ipak, ljudi koji imaju problem s bolestima digestivnog trakta treba da budu pažljiviji!

5. U sastavu plodova šipka su vitamini P i K, koji imaju pozitivan uticaj na kapilare. Kao rezultat: normalizuje se ishrana mrežnjače, brže zarastaju rane.

6. Šipak često preporučuju ljudima, koji pate od hroničnog umora ili nakon dugotrajne bolesti. Antioksidansi, koji se nalaze u plodovima šipka, podstiču smanjenje nivoa oksidativnog stresa.

7. Generalno je sve zdravo u šipku: od korenova do poslednjeg lista. Od latica šipka se dobija skupoceno ružino ulje, koje se koristi u parfimeriji i kozmetologiji. Seme šipka podstiče izlučivanje žuči i ima protivupalna svojstva, a polinezasićene masti u semenu mogu da štite kožu od UV zraka i štetnih materija. Koren šipka, kao i listovi je bogat taninima, zbog toga se tinkture na njegovoj bazi koriste kod bolesti digestivnog trakta.

Kako beru bobice

Danas je sibirski šipak važan izvor sirovina za proizvodnju vitaminskih proizvoda. Beru bobice obično nakon što potpuno sazru, od sredine avgusta i do pojave mrazeva. Kako bi se zaštiti od trnja profesionalni berači stavljaju debele rukavice i stavljaju plodove u platnene kecelje s velikim džepovima, koji su napred, a zatim pažljivo sipaju u korpe. Ubrane bobice dobro peru i suše.

Tehnologije za preradu šipka

Sve počinje od dobijanja suvog koncentrata s vitaminom C. Tehnološki proces ima nekoliko faza: odabir i pranje bobica, zatim se usitne u specijalnom aparatu, ekstrakcija organskim rastvaračima ili tečnim gasom, ceđenje i sušenje. Zatim se od dobijenog ekstrakta prave tablete ili sirup s vitaminima C i P. Uljani ekstrakti šipka se dobijaju od suve pulpe - proizvodnog otpada vitamina C i P iz plodova.

U proizvodima Siberian Wellness-a šipak je u obliku ekstrakta plodova i ulja, koji zahvaljujući pažljivoj obradi čuvaju sve životno važne vitamine i svojstva legendarnog bilja.

Šipak ćete pronaći u sastavu niza proizvoda Siberian Wellness-a:

Gumene bombone s malinom i šipkom serije Yoo Go (ekstrakti plodova šipka);
– Hrskave loptice Lactopus i Calcitops (plodovi šipka);
– Fito čaj od divljeg bilja № 5, № 6 i № 7 (plodovi šipka);
Pasta za zube "Sibirski šipak" (ekstrakt sibirskog šipka, ulje šipka);
Sirup za imunitet Immunotops bez šećera (ekstrakt šipka);
Set za kompleksno čišćenje organizma "Izvori čistoće" (plodovi šipka).

Arhiva zapisa 2022

[}item{]